Kommunedirektør Erling Hanssen og ordfører Hege Myrseth Rollmoen foretok den historiske flaggheisinga i Lavangen. (Kuva: Evy Hansen/Lavangen kommune)

 

Det var en ung vararepresentant i kommunestyret til Lavangen kommune som initierte til flagging på Kvenfolkets dag. 

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det var Høyres vararepresentant, Bjørnar André Lundberg (22), som tok opp spørsmålet om å markere Kvenfolkets dag ved å heise det kvenske flagget i Lavangen. Det skriver Folkebladet.

Les også: Flagger for første gang

Selv sier han til lokalavisa i Midt-Troms at det er to årsaker til at det kvenske er viktig i Lavangen.

– For det første er den kvenske historien en viktig del av Lavangen. Dette er en kultur som er kommet i bakgrunnen for det norske og samiske og vi bør bli mer kjent med også denne delen av vår kultur. Dessuten har jeg kvenske aner på farssiden, slik at det kvenske er viktig også for meg personlig, sier Lundberg.

– På sikt har jeg planer om å skaffe meg den kvenske drakten, sier han. Dermed er han en del av en ung generasjon kvener som er opptatt av både å anerkjenne det kvenske, men også ta både språk og kultur tilbake, skriver Folkebladet.

– Jeg synes det er veldig fint at en ung representant viser et slikt engasjement i denne saken, og vi bestilte med en gang inn flagget, forteller ordfører Hege Myrseth Rollmoen.