Foto: Arne Hauge

 

Kommunevåpenet symboliserer «tre stammers møte», men kommunen i Sør-Troms har aldri tidligere markert Kvenfolkets dag. Det skal det nå bli en endring på, ifølge ordføreren.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

«Vi skal markere det med å heise Kvenflagget. Dessverre har vi ikke tradisjon for å markere denne dagen, så det er første gang i år at det skal markeres». Det skriver ordfører i Lavangen kommune, Hege Myrseth Rollmoen, i en e-post til Ruijan Kaiku.

Ruijan Kaiku har gjort en henvendelse til alle ordførere i Troms og Finnmark for å sjekke hvor mange kommuner som planlegger å flagge på- og markere Kvenfolkets dag. I skrivende stund har nærmere 65 prosent av de spurte gitt tilbakemelding.

Kommunevåpnet i Lavangen kommune symboliserer «tre stammers møte». Det er tegnet av Eirik Jørgensen og ble godkjent i 1987.

Rollmoen skriver videre at kommunen også har intensjoner om en bedre markering i framtiden.

«Det er et ønske om å kunne markere dagen bedre med tiden, og det er så vidt satt i gang en jobb med å få satt det på dagsorden», skriver hun.

«Tre stammers møte» i kommunevåpenet

Ordføreren trekker også fram at Lavangens kommunevåpen består av tre lauvblad som blant annet symboliserer «tre stammers møte».

Det stemmer godt overens med informasjonen om kommunevåpenet på kommunens nettside. Her står det at «Kommunevåpnet er i rødt med tre gull bjørkelauv i prepass. Det gamle navnet på Lavangen var Lauvanger, som fortalte at fjorden var omkranset av lauvkledte lier og fjell, og bjørkelauvet symboliserer dette. Tre bjørkelauv symboliserer at bosettingen i Lavangen består av nordmenn, samer og kvener».

Stolt av kvenske røtter

Landbruks- og matminister, Sandra Borch, er fra Lavangen kommune. I sin hilsen på Samefolkets dag trakk også hun fram kommunevåpenet i hjemkommunen.

Landbruks- og matminister Sandra Borch. Kuva/Foto: Torbjørn Tandberg

«Hjemkommunen min, Lavangen i Troms, har tre bjørkeblad i kommunevåpenet. Tre blad som symboliserer at kommunen har både samisk, kvensk og norsk bosetting. Det passer svært godt for meg og min familie. Går jeg tilbake noen slektsledd, finner jeg bånd til både samisk og kvensk kultur, og det er jeg veldig stolt av», skrev ministeren.

Debuterer i andre enden

Lavangen kommune er ikke alene om å flagge for første gang i 2022. I den andre enden av landets nordligste fylke er Vardø kommune klar for å heise flagg.

«Vi arbeider med å skaffe flagg, og planlegger å flagge på Kvenfolkets dag», melder Ørjan Jensen, ordfører i Vardø kommune.