At man ennå er ung er aldri til hinder for å følge med i det som skjer i samfunnet. Edel Sofie Felicia Thomassen liker ekstra godt å se hva som rører seg innenfor det kvenske. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

– Hele familien følger med på hva som skjer, sier Edel Sofie Felicia Thomassen. Altaværing og søster til lederen for den lokale kvenforeningen.

 

Maureen Bjerkan Olsen
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det var veldig interessant. Og moderne. Noe folk i alle aldre kan kjenne seg igjen i og delta på, sier Edel Sofie Felicia Thomassen, vi traff henne for en kort prat under Finnmark litteraturfestival i slutten av april i år. Den festivalen fikk hun med seg en god del av.

– Jeg hørte veldig fine dikt, som ble lest både på kvensk og norsk. Det var interessant å få med seg. Og jeg fikk med meg en debatt om flere bøker innenfor det kvenske, noe jeg støtter veldig, sier hun. Blant annet har hun selv hatt god bruk for fraseordboka som Kvenungdommen ga ut i 2022.

Vant spillet

Edel Sofie har bestandig vært aktiv og sosialt engasjert. I alt fra idrett til naturvern, og kanskje aller mest kultur. For eksempel som sanger i UKM, Ungdommens kulturmønstring. Allerede som fjortenåring debuterte hun med egen kunstutstilling, inspirert av moren som er billedkunstner, trolig også inspirert av onkelen Svein Flygari Johansen som er installasjonskunstner.

På slutten av debatten på Alta bibliotek var det forresten konkurranse i læringsspillet Kahoot, og vi merket oss at Thomassen gjorde det bra på kvensk tema. Faktisk best av alle.

– Jo, jeg vant, og det var artig. Jeg har konkurranseinstinkt fordi søsteren min er leder for Alta kvenforening, så jeg tenkte at her måtte jeg virkelig prestere, bekrefter hun. Vi tar med at søstera heter Thea Thomassen.

– Syns du det er fint at det kvenske kommer mer opp og fram slik vi så under denne festivalen?

Hele familien

– Det er kjempestas. At det blir pratet mer om og at det etter hvert finnes på så mange forskjellige plattformer. Fint å se at det er så mye aktivitet, og at vi ikke lengre er det usynlige eller stille folket. Nå er vi mer framme og i rampelyset, og det liker jeg veldig godt, sier Thomassen.

Som best hun kan følger hun med i alt som skjer innenfor det kvenske. Inkludert i den avisa du nå leser, Ruijan Kaiku.

– Jeg leser i den så ofte jeg kan. Vi abonnerer på den, og det blir alltid prat rundt kjøkkenbordet med familien hver gang det kommer et nytt oppslag. Uansett om det bare er hverdagslig eller noe annet.

– Veldig stas med egen kvensk avis, da blir flere av våre stemmer hørt, sier den engasjerte, og unge, kvenske kvinnen.

 

«Mer litteratur om det kvenske, det er viktig.» (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)