Ingen tvil om at Porsanger og Nordreisa har ledet an i arbeidet med kvensk språkdusj og språkreir, men behovet for de minste viser seg overraskende stort også i Vadsø. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Vadsø kvenske språksenter har undersøkt interessen. De ble så positivt overrasket at pressekonferanse måtte til.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Raymond Olufsen er daglig leder ved Kvensk språksenter Vadsø AS. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

En undersøkelse gjort i Vadsøs barnehager viser økt behov for kvensk språkdusj i skoleåret 2021 – 2022. Dette framgår i ei pressemelding fra Kvensk språksenter Vadsø AS – Vesisaaren kväänin kielisentter.

Det var i første kvartal av inneværende år at senteret utførte markedsundersøkelsen, som rettet seg mot foreldre til barn i barnehagene i Vadsø.

Målet for undersøkelsen var å skape en oversikt over hvor stor del av foreldrene til barna som ønsker tilbudet om kvensk språkdusj for sine barn. Svarene på undersøkelsen ble en positiv overraskelse for daglig leder Raymond Olufsen, framgår det av pressemeldingen. Nå ønsker de å offentlige resultatene, i form av ei pressemelding i dag fredag 25. juni, klokken 13. på Tuomainengården i Vadsø.

– I undersøkelsen la vi vekt på å kartlegge etterspørselen etter kvensk språktilbud i Vadsø-barnehagene, samt få et bilde av foreldrenes engasjement i denne sammenhengen, heter det fra Olufsen, som la fram undersøkelsen for kommunen torsdag 24. juni. Ifølge daglig leder var tallene spennende, og svært positive for det kvenske språk og kulturarbeidet.

– I møte med kommunen har man også blitt møtt med lovnader om støtte i det videre arbeidet, melder lederen.

Vi tar med at språkdusj – kielidyssi, er et tilbud til barnehagebarn hvor de lærer enkle ord og uttrykk, dette gjennom sang, regler, oppgaver og ekskursjoner. Språkdusj brukes gjerne sammen med et annet pedagogisk verktøy, nemlig språkreir. Språkreir, kielipesä, legger opp til interaksjon mellom eldre mennesker og yngre med språket i sentrum.

i