Heder og ære til Inger Birkelund og hennes bedrift Ihana! as (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen))

 

Inger Birkelund vant internasjonal pris for ihana! as og prosjektet Our Stories.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tirsdag kveld ble Arctic Award 2019 delt ut, og her stakk Inger Birkelund fra den kvenske reiselivsbedrift ihana as av med seieren i kategorien Arctic Entrepreneurial Spirit. Nærmere bestemt var det interreg-prosjekt «Our Stories – the business of using storytelling to draw people in» som førte Birkelund og co til topps, under en prisutdeling som fant sted på konferansen The Arctic Cooperation i København.

Our Stories startet opp 1. august 2016, og ble avsluttet 30. juni 2019. Det var Inger Birkelund som fikk idéen til prosjektet, en idé med utspring i et behov for økt kompetanse og nettverk rundt bruk av fortellinger i utvikling av reiselivsopplevelser. I 2014 fikk bedriften forprosjektmidler fra Interreg Nord for å kartlegge aktuelle samarbeidsparter. Trude Indrebø fra Halti næringshage deltok i forprosjektet, og har siden vært ansvarlige for gjennomføring av prosjektaktivitetene på norsk side sammen med Birkelund.

Les mer om Our Stories her: Turnerer fra Storslett til Tornio

Birkelund er svært sentral i den kvenske teatersatsingen. Her ser vi henne i et nylig bilde fra Tørfoss gård i Reisadalen. Nora Ollila til høyre. (Foto: Arne Hauge)

Our Stories har hatt en rekke prosjektpartnere fra svensk side, og som faglig menter har de hatt med seg professor Tove Irene Dahl fra UiT Norges arktiske universitet.

– Vi er utrolig stolt og takknemlig for anerkjennelsen prosjektet vårt har fått gjennom Arctic Award, heter det fra Birkelund og ihana. Hun melder at prosjektet har bidratt til økt kompetanse og internasjonalt nettverk for bedriften, samt at det har løst ut nye samarbeidsprosjekter, disse allerede igangsatt eller i startgropa.

Birkelund melder også at prosjektet ikke ville vært realisert uten støtte fra Ian Jawahir, programkoordinator for Interreg Nord i Troms Fylkeskommune.

– Han trodde på idéen da den ble presentert for ham i november 2013, og har siden vært vår viktigste rådgiver i utvikling og gjennomføring av prosjektet, sier Birkelund, som også nytter høvet til å takke Interreg Nord, Troms fylkeskommune, Innovasjon Norge og SkatteFUNN.

– For finansiering av den norske andelen i Our Stories, og for deres tillit til mikrobedriften ihana som eier av et så stort prosjekt, sier bedriftseieren, som også takker sitt «dreamteam» Saila Puukko (Lapland UAS), Erling Fredriksson (JORD), Annika Kronqvist (Svefi) og Elina Söderström (E-City).

Også sosiale medier har så smått merket seg at Birkelund har vunnet pris for beste EU-prosjekt, en bragd som omtales som stor.

Les mer om blant annet juryens begrunnelse: Vant Arctic Award 2019