Åsne Kummeneje Mellem er kvensk på fulltid. (Foto: Arne Hauge)

 

 

2021 har vært et travelt år for det kvenske, i alle fall for kunstneren Åsne Kummeneje Mellem, som også er leder for Kvääninuoret  – Kvenungdommen.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

En travel Åsne befant seg i Kirkenes under intervjuet, på Finnmark litteraturfestival, hvor hun melder at hun nettopp hadde en fin samtale om nye kvenske stemmer i litteraturverdenen.

– Det var veldig lovende, forteller Åsne.

Hun har i år jobbet mye mot den kvenske fraseboken, og kvensk kunstnerforbund.

– Jeg har hatt mange flotte utstillinger. Det skjer mye hele tiden. Alt dette setter bare opp stemningen til neste år, sier hun.

Hun vil at ungdommen skal forstå at om man er ung og kven er det mange plasser hvor man kan komme inn i miljøet.

– Du må ikke ha språket eller være aktiv politisk; du kan også utfolde deg kreativt og ha en arena å gjøre noe på, sier hun.

– Og det oppfordrer jeg alle til å gjøre, legger hun til.

Kvensk kunst har blomstret mye det siste året; innen festivaler og utstillinger- den er tilstede. Og det er mange fordeler med å uttrykke seg kunstnerisk, viser Åsne til.

– Det er i kunsten man kan være fri, og det er i kunsten man kan utforske det kvenske- både seg selv og kulturen, uten at noen sier det er rett eller galt, sier Åsne, som ble ferdig utdannet i år, og som nå fortsetter mot målet sitt.

– Målet mitt har vært, og er, om kan man leve av å være kven, sier hun.

– Det er min hypotese, og det absolutte svaret er ja, det er muligheter for å leve av det.

Kvensk kunst på vei opp?

Innen det kvenske er det mange felt. Fra videokunstner- og andre kunstnerditter, til språksentre og kultur- og håndverk eller musikk og forestillinger.

Snart skal Åsne ut på den første kvenske produksjonen innen den kulturelle skolesekken. samtidig som hun jobber med en del utsmykninger. Kvensk kunst viser seg å være lukrativt.

– Det er flere institusjoner som er interessert i å få inn kvensk kunst til seg, forteller hun.

Åsne sier at hun kommer til å fortsette med å være kven på fulltid. Men som alltid er det noen som er kritiske til andres planer.

– Da jeg begynte å si at jeg ville være kven på fulltid, så var det noen som sa: «Ja da må du ha en jobb på siden,» men jeg fant ut at det er mer enn nok å gjøre med å være ung kven. Det er så flott – det å se man er ung og kunne livnære seg på det du har lyst til å gjøre, sier hun.

Kvenmiljøet er i hyppig vekst, med foreninger som dukker opp både nord og sør i landet.

– Det er så mange flotte mennesker i kvenmiljøet, og alle vil hverandre godt, avslører Åsne.

– Man blir løftet opp og fram, og kan være med på å løfte andre opp og fram. Man blir inspirert, og kan inspirere. Det er et veldig takknemlig miljø å være del av, sier hun.

Hun håper på at kvenungdommen kan løfte nye kvenske ungdommer att og fram. Flere unge har nemlig begynt å strømme inn i miljøet.

– Det er så mange unge som begynner å engasjere seg. Det er så flott å se, og veldig positivt, sier Åsne.

Til neste år skal kvenungdommen reise rundt for å spre det kvenske, og engasjere nye i miljøet. De skal blant annet til Karelen i sommer, og jobber med en Tana-tur.

– Jeg gleder meg til å se hva 2022 kommer til å få av nye kvenske stemmer, sier hun.

– Så får vi se om man får de midlene man har søkt på. Det er bare å vente til etter nyttår for å se om man får, avslutter hun.