Hallstein Guthu fra Hallstein arkitektur studio presenterte badstueprosjektet for Vadsøs befolkning under kvenfestivalen. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Under kvenfestivalen holdt Hallstein Guthu en presentasjon om fellesbadstueprosjektet, og en paneldebatt om badstueskikker og hva som gjør en badstue god.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Hallstein står bak tegningen av fellesbadstuen som er planlagt på tuppen av moloen i Ytrebyfjæra i Vadsø, og ville høre hva de lokale i badstuehovedstaden hadde å si, om hva de ønsket seg fra en slik badstue.

– Det er viktig for oss å finne ut hva Vadsø vil at den nye badstuen skal være, sa Guthu.

Vadsø har lang badstuetradisjon, men etter hvert som dusjer ble mer vanlige i hjemmene, forsvant fellesbadstuene en for en. Det skal det nå forandres på, med den nye fellesbadstuen på moloen.

Les også: Tar tilbake sin tapte tradisjon

– Badstuer har hatt flere funksjoner. For eksempel har de fungert som sykestue, det har vært koppebehandling, det har vært fødsler, man har stelt de døde, som har vært viktig for badstuen. Badstuen var rommet med tilgang til masse rent vann, fortalte Tove Kristiansen fra Varanger Museum.

Hallstein sier nøkkelen til ei god badstue er mulighet til å bade, noe som skal gjøres mulig med en badebrygge ved moloen.

Han vil ha et innadvendt design i badstuerommet, men ville ha Varanger med i rommet, og har derfor tegnet inn store vinduer så man kan skue ut på fjorden mens man damper.

Det er planlagt laftekonstruksjon med inspirasjon fra sjøbodene i Ytrebyfjæra, med lekkert brent tømmer som er tradisjon i Japan og Finland, og kraftig stål som skal garantere et slitesterkt bygg.

– Jeg ønsker å holde det enkelt og robust, sa han.

Men hvordan gjennomføres så en god damp, ble det tematisert.

– En god damp er avhengig av en god ovn, og som Hallstein har fått fram, et godt rom, fortalte Kristian Sirrka under badstuedebatten.

Kristian Sirkka driver SirrkaGården, en virksomhet som tilbyr autentisk saunaopplevelse, med intensjoner om avslapning/opplevelser-/arrangement.

Fellesbadstuen vil ha elektrisk ovn, med tanke på trygghet og enkelthet.

Noen utropte også at gode steiner i tilstrekkelig antall må til slik at ovnen ikke drukner. Samt at høvelig stor øse er tilgjengelig, slik at man lett kan velge hvor mye vann man vil slå over steinene.

Veien utover moloen mot badstuen vil bli belyst med nedover-vendte lys, samt alt annet av utvendig belysning, også i det formål å ikke forvirre båttrafikken.

Etter reaksjonene fra folket å dømme virker prosjektet så langt å være godt gjennomtenkt, og forhåpentligvis blir prosjektet gjennomført. Slik at en ny fellesbadstue igjen kan pryde landets badstuehovedstad.