Vetle Langedahl håper han får lært seg litt kvensk innen sannhetskommisjonen kommer med sin rapport. (Foto: Arne Hauge) 

 

I dagens Ruijan-sending forteller utenriksministerens nye politiske rådgiver om sin kvenske tilhørighet. Det blir også kvensk diktanalyse, heftig musikk og besøk hos et kvenbryggeri i Vadsø. 

 

 

Nylig ble det kjent at kvenske Vetle Langedahl fra Porsanger skal vikariere som politisk rådgiver for utenriksminister Ine Eriksen Søreide. I denne ukens Ruijan Radio får vi høre mer om hans kvenske identitet.

– Jeg føler på mange måter at den kvenske delen av meg er veldig tilstede, men dessverre er den vanskelig å nå fordi jeg ikke behersker språket, sier han og snakker litt om hvordan fornorskingen av hans egen familie.

– Jeg håper jeg får lært meg litt kvensk til Sannhetskommisjonens rapport kommer i 2022.

Kvensk diktanalyse

Det sitter ikke langt inne for Heidi eller Martin å innrømme at de ikke er de stødigste verken i kvensk eller diktanalyse, men likevel prøver deg seg på nettopp dette når de prøver å tolke følgende kvenske regle. Denne uken har de funnet frem en regle fra Bugøynes som er hentet fra boka «Ei sole sorrakieli: Kvensk/norskfinsk muntlig tradisjon i Varanger».

Tuu, tuu, tupakkirulla,
Mistä tiesit tänne tulla?
Sieltä tulin tietä myöten
Jumalan lehmiä paimensin,
teehän mulle narukengät
että pääsen naimhaan
ylitalon yll’ päitä
alatalon all’päitä
vestän seppä rautio
koivanniemen korkia.

Øl og historie
I vår føljetong fra Qvænbrygg i Vadsø skal vi denne gang få en grundig innføring om ølfabrikken og bryggeprosessen.

Professor emeritus Einar Niemi forteller videre om kvenenes historie. Denne gangen om får vi høre om den finske fare og den intense overvåkingen og fornorskingen av kvenene.

I tillegg blir det hjemmelekse til Martin. Han skal lære å si at han liker høsten på Varanger-kvensk: «Mie tykkään syksystä».

Selvsagt får vi også høre fantastisk musikk av kvenske og ukvenske artister: Agy, The Meänland og Beddari.

Kventimen
Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.