– Det var meget sporty av Einar Niemi å stille som foreleser til neste år i stedet, sier Nils-Einar Ørnebakk etter at høstens åpne møte i regi av Kven Østlandet gikk i korona-vasken. (Arkivfoto: Privat)

 

De er størst i «kvenklassen» og holder jevnt press på gasspedalen. Vi tok en prat med mannen bak rattet i Kven Østlandet.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Med kvenflagget høyt hevet gikk Kven Østlandet, Etelä Norjan Kvääniseura, for et større åpent møte førstkommende lørdag, 17. oktober. Under tittelen «Kulturell berikelse – politisk besvær» skulle ingen ringere enn professor emeritus Einar Niemi forelese. Utgangspunktet var Telemarksforsknings rapport om Norges fiaskopolitikk overfor kvener og de øvrige nasjonale minoritetene. Etterpå skulle man i fellesskap diskutere veien videre. Slik gikk det ikke. Ikke i denne omgangen.

Vi hadde gledet oss stort til å høre Niemi, men på grunn av virussituasjonen i Oslo kan møtet dessverre ikke gjennomføres. Vi planlegger å holde det åpne møtet til neste år, også da med åpen invitasjon til de andre nasjonale minoritetene, samt til spesielt inviterte gjester med egne innlegg til debatten, sier Nils-Einar Ørnebakk fra Kven Østlandet, Etelä Norjan Kvääniseura.

Temaet i 2021 blir det samme, fordi Einar Niemi i sin generøsitet har tilbudt seg å holde foredraget ved en senere anledning, sier lederen.

Det haster

Skuffende nok led også førjuls-samlingen for medlemmene samme ublide koronaskjebne. Ørnebakk bekrefter at Kven Østlandet er aktive, noe han begrunner slik:

Vi kan ikke ta oss råd til å tape verken tid eller terreng i kvenarbeidet.

Kven Østlandet er ei aktiv forening og trolig landets største i sitt slag. (Foto: Privat)

Foruten jevnlige styremøter holder de månedlige lesetreff, språkkaféene går som normalt på Oslo S (neste blir den 10. november), og de prøver å holde tett og god kommunikasjon med medlemsmassen. De bruker såkalt Styreweb for kommende aktiviteter, fakturasending, styrekommunikasjon og annet. I tillegg sendes det SMS-melding om at man som medlem fått informasjon på epost.

Men sterk innsats for det kvenske krever midler. Også Ørnebakk er nådeløs i sin dom etter at finansminister Jan Tore Sanner (H) nylig la fram budsjettforslaget for 2021.

Vi er svært skuffet over den manglende interesse statsforvaltningen viser for det kvenske folk, sier han.

Overraskende mange

Skal vi tro Ørnebakk har medlemstallet i Kven Østlandet økt jevnt og trutt. De har i dag rundt 115 medlemmer, trolig den største kvenforeninga i Norge. På facebook runder de straks 300 følgere.

Det viser seg at ganske mange kvener sokner til vårt område. Her har overraskende mange kvensk tilhørighet. Mon tro om interessen for det kvenske kan ha økt etter at kvenflagget ble heist på Oslo rådhus den 16. mars. Så fins det andre kommuner, undrer Ørnebakk, som kan tenke seg å heise det vakre flagget?

Av mer kuriøse sprell fra Kven Østlandet kan vi nevne at de for en tid siden bidro med innlegg på et seminar kalt «Den flerspråklige hjernen gjennom livet». Universitetet i Oslo ved senter for flerspråklighet, sto bak.