Kaffeost er bare ett av mange produkter som besøkende til Tornedalen vil smake på. (Illustrasjonsfoto: Harry Johansen)

 

Spiselig trend basert på jordnære ingredienser.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Interessen for mat fra Tornedalen øker,» melder minoritet.se. De skriver at Tornedalen er en del av landet som mange svensker kjenner til, men som ganske få har besøkt. I september i år stilte derfor stjernekokken Niklas Ekstedts i stand en firedagers gastronomisk reise, hvor gjestene fikk lære seg å lage mat basert på traktens råvarer.

«Ikke nødvendigvis tradisjonelle retter, men vår tolkning av råvarene,» heter det fra matmesteren, som sammen med andre involverte kokker forteller at de tok vare på alt de fikk fra naboer og andre lokale produsenter. For eksempel blod og mule fra reinsdyr. Og innvoller fra fisk. Laks og sik.

«Foodstock Destination,» kalte de arrangementet, der gjestene ble tatt med til råvarene og ikke motsatt.

Minoritet.se skriver i samme forbindelse om Per Norberg, pensjonert lege fra Dalsland som tråkket sine barnesko i Kangos. Han blir rent lyrisk, skriver de, når han forteller om – og steller i stand – tornedalsmat.

«Dopp i kopp», «palt» og «hjortron.» Les mer her: Mat fra Tornedalen