Laila Lanes. Pressefoto.

Laila Lanes. Pressefoto.

.
Laila Lanes turnerer med foredraget Fortiet historie – kvener rundt Lyngenfjorden under Paaskiviikko – de kvenske kulturdagene i Nord-Troms.
Da Laila Lanes, som er født og oppvokst på Furuflaten i Lyngen og jobber som journalist i NRK, for noen år siden begynte med slektsforskning og oppdaget sin kvenske bakgrunn, våknet interessen for den kvenske forhistorien.
Lanes fant raskt ut at det kvenske er en del av historien man ikke har snakket noe særlig om. For å skaffe seg kunnskap begynte hun å lese seg opp på den kvenske historien, spesielt om kvenene som bosatte seg rundt Lyngenfjorden. Senere har hun også begynt å studere kvensk på UiT – Norges arktiske universitet.
Hun har etter egne ord «forstått at en viktig del av vår historie er blitt fortiet», og til tross for at mange historikere og spesielt interesserte kjenner til dette, syns hun nå det er på tide å få dette fram for folk flest.
Lanes jobber for tiden med manus og research til en potensiell bok om kvensk bosetting rundt Lyngenfjorden, men det er ennå uvisst når- og om dette blir realisert.
Under årets Paaskivikko ønsker Lanes å dele historien om kvenenes fortiede historie gjennom foredragsturneen Fortiet historie – kvener rundt Lyngenfjorden i Nord-Troms.
Her kan du få med deg Laila Lanes foredrag:
Mandag 6. juni fra kl. 12.00: Eidebakken skole, Lyngen (skolearrangement)
Mandag 6. juni fra kl. 18.00: Lyngen folkebibliotek, Lyngen
Tirsdag 7. juni fra kl. 18.00: Nordkalottsenteret, Storfjord
Onsdag 8. juni fra kl. 18.00: Birtavarre samfunnshus, Kåfjord
Lørdag 11. juni ca. kl. 11.30: Halti, Nordreisa