Kvenforeninga i Lakselv ser gjerne at designere lar seg inspirere av kvendrakta. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Kvenforeninga i Lakselv ser gjerne at designere lar seg inspirere av kvendrakta. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Det er på tide det kommer kvensk design, mener kvenforeninga i Lakselv. Nå utlyser de en designkonkurranse.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

– Min drøm er at vi under neste års Kipparifestival kan ha catwalk hvor man kan vise fram ulike forslag til en kvensk hverdagsdrakt, sier Liv Annie Johansen i Ruijan Kväänit – Lemmijokilaiset/ Norske Kvener – Lakselv‏ som nå inviterer til en klesdesignkonkurranse.

Hverdagsplagg

Kvenforeninga er initiativtaker til konkurransen, og lederen er klar på hva slags plagg de ønsker seg.

– Det skal være noe som er kjapt å kle på seg. Mitt ønske er at det for eksempel er en vest som kjennetegner oss, gjerne inspirert av vesten eller capen til kvendrakta, sier Johansen.

Vesten til kvendrakta er laget i et vevd stoff med striper som går i rødt, grønt gult og blått, hvor herrevesten har smalere striper enn vesten til kvinnedrakta. Kvinnecapen er blå, mens herrejakken har en naturhvit farge.

– Noe bør være felles med drakta slik at man ser at det er kvensk, sier Johansen.

Kvendraktinspirasjon

Kvenforeninga har allerede vært i kontakt med kvendraktnemda for å å sjekke hva som er lov og ikke lov i forhold til å la seg inspirere av kvendrakten.

– Kvendraktnemda mente en kan bruke alle slags type stoff til designet, bortsett fra det samme Solbergstoffet som brukes i selve kvendrakta. Men ellers er det fritt fram. Bruk gjerne noe annet stoff fra Solberg, sier Johnsen som gjerne ønsker seg noe i samme blånyanse som capen.

– Det kan jo også hende at hver kvenforening vil ha sin egen variant av det nye plagget, sier hun.

Catwalk på Kippari

Johansen ser for seg at de ulike kvendraktforslagene vises fram på en catwalk under Kipparifestivalen neste sommer, og så kan publikum være med på å stemme på de forslagene de liker best.

– Alle kan delta, bare man er litt sykyndig. Det er bare å sy en prototype, og ta den med på Kipparifestivalen, oppfordrer hun.

Kvenforeninga lokker også med en pengepremie på 5000,- til den som stiller med det beste forslaget.

– Tenk om vi får se sju-åtte ulike draktforslag på catwalken. Det hadde vært stas! smiler hun.