Sannhetskommisjonen har det travelt for tiden, seniorrådgiver Inger Elin Utsi ses helt til venstre. (Foto: Stortinget)

 

Kommisjonen har planer også den 16. mars, selv om arrangementet har lite å gjøre med kvenfolkets dag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Sannhets- og forsoningskommisjonen er inne i en travel mars måned med mye møter og andre former for deltakelse. Først ute er et møte med en delegasjon fra Finland, der hensikten er å informere om kommisjonsarbeidet i Norge.

Møtet finner sted først i Tromsø førstkommende torsdag 5. mars, delegasjonen skal da møte kommisjonens sekretariat, før den dagen etter i Oslo møter kommisjonsleder Dagfinn Høybråten. Om navnene ringer en bjelle er uvisst, men blant dem som stiller fra vårt granneland finner vi blant andre overdirekør Johanna Suurpää fra justisministeriet, sosialråd Juha Luomala fra sosial og helseministeriet, og ambassaderåd Ann-Mari Fröberg fra Finlands ambassade.

Kommisjonen har også planer den 16. mars, en dato forbundet med kvenfolket dag. Etter hva vi kan lese av kommisjonens kalender deltar de denne dagen ikke på arrangement i regi av kvenforening, men på todagersseminaret «Samiske saker i norske domstoler.» Kommisjonsmedlemmene Anne Julie Semb og Ivar Bjørklund samt sekretariatsleder Liss-Ellen Ramstad deltar på seminaret, som finner sted i Høyesteretts lokaler i Oslo.

– Sannhets- og forsoningskommisjonen markerer og feirer kvenfolkets dag, men kommisjonen legger ikke selv arrangement på de offisielle dagene som markerer kvenfolkets dag, samefolkets dag eller 17. mai, sier Inger Elin Utsi i en kommentar til saken. Utsi er seniorrådgiver i sekretariatet, og sier på vegne av kommisjonen at bakgrunnen for deltakelsen på eksterne arrangement som det i Høyesteretts lokaler den 16. mars, er invitasjoner som kommisjonen har takket ja til.

Kommisjonen deltar på mange ulike arrangement i løpet av året, og har tidligere vært både på NKFs årsmøte og nylig på et veldig flott møte med Kvääninuoret, der også representant fra den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh var til stede, sier Utsi, som nytter høvet til å ønske alle velkomne på kommisjonens arenaer – uansett identitet.