Halti kvenkultursenter. (Foto: Arne Hauge)

 

Halti kvenkultursenter og Agnete Båtnes Braaten med på lag i markeringen av Nord-Troms Pride 2021.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For øyeblikket går Nord-Troms Pride av stabelen, for andre år på rad. Asgeir Fagerli Langberg er styreleder for arrangementet, som grunnet korona-restriksjoner blir noe annerledes og mer dempet, slik det også var det i fjor. Likevel melder Fagerli Langberg å ha sett fram til feiringen, som må sies å ha truffet blink med været.

– Vi har i år valgt å fokusere på våre nærområder, og det som er særegent for Nord-Troms i både et historisk- og samtids- og fremtidsperpektiv, heter det i ei pressemelding fra styrelederen. Og Agnete Båtnes Braaten, kjent blant annet som sanger og skuespiller samt sekretær for Kvensk råd, hun er styremedlem i Nord-Troms Pride.

Den rosa trekanten, symbolet for den lidelsen og forfølgelsen den homofile befolkningen ble utsatt for under andre verdenskrig, sto i fjor i Nordreisa Kommune. I år ble den flyttet til Lyngen Kommune og satt opp der. Det fant sted torsdag 3. juni.

Torsdag var også dagen for åpning av utstillingen «Verdifugl.» Den består av et digert verk av graffiti- og billedkunstner Jo Are Henriksen, han har røtter fra Spildra i Kvænangen kommune. Kunstverket, melder arrangøren, speiler regionen og Nord-Troms Pride som mangfoldsorganisasjon.

Det er ting på programmet også fredag 4. juni, og spesielt mye å få med seg lørdag 5. juni. Da er det nemlig Pride i Elveparken på Storslett fra klokken 11 til 15. Arrangementet meldes å være et samarbeid mellom Nord-Troms Pride, Halti kvenkultursenter IKS, Nasjonalparksenteret, Halti SA, Nord-Troms Friluftsråd, Nord-Troms Museum, Naturvernforbundet og Flage Consulting. Av smittevernhensyn er arrangementet kun for personer bosatt i Nordreisa, men fra programmet kan vi ellers nevne gåtur med Nord-Troms Friluftsråd, bueskyting med Nasjonalparksenteret, rebus med QR-koder, bålkaffe og bål-popkorn, samt pridebutikk med mer. Dagen åpner også for direktesending av panelsamtale under overskriften «Men størst av alt er kjærligheten.» Den sendingen  er for øvrig årets hovedsending i regi av Nord-Troms Pride.

– Tema er hvordan det er å vokse opp som skeiv i strenge religiøse miljøer, hvordan stå fram og prosessen fram til det, forsoning og et framtidsperspektiv, heter det fra Fagerli Langberg.

Også søndag 6. juni har et tilbud. Da viser Nordreisa Kino filmen «Tove.» Filmen handler om finske Tove Jansson, skaperen av Mummitrollet. Jansson var lesbisk, og samboer med Tuulikki Pietilä.

Her er lenka til programmet