Fra Kvenfestivalen 2019. Bildet viser sporty kvinner som rodde fra Bugøynes til festivalstedet Vadsø. (Illustrasjonsfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Slipper programmet for feiringen klokken 12 i dag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det var da helt naturlig å tenke at vi kunne samarbeide med museet om arrangementer i åpningsuka deres, sier den nye festivalsjefen for Kvenfestivalen – Kväänifestivaali. Han heter Raymond Olufsen, og viser til at det siden i mars i år har vært klart at festivalen ikke kunne gjennomføres som planlagt i juni i år. Og at datoen for festivalen måtte flyttes til høsten.

– Hele arbeidsgruppa var enige om at et samarbeid med åpninga av museet var en glimrende idé, og sammen skal vi lage en skikkelig kulturfest i uke 34, sier Olufsen, som i ei nylig pressemelding gjør klart for lansering av festivalinnholdet i dag fredag 4. juni.

– Vi ønsker å ha et offisielt programslipp nå klokken 12.00 utenfor Vadsø museum – Ruija kvenmuseum i Grensen 1. Da vil flere representanter fra festivalens arbeidsgruppe også være tilstede, sier Olufsen, som håper lokale media stiller opp på programslippet.

Kvenfestivalen har vært arrangert i Vadsø siden 2019, og handler om kvensk kultur og språk i Varangerområdet. Festivalen er et samarbeidsprosjekt mellom Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Utleieservice AS, Nord-Varanger Kvenforening, Kvensk språksenter Vadsø – Vesisaaren kväänin kielisentteri, Vadsø historielag, Vadsø bibliotek og Finnmark fylkesbibliotek. Den ble første gang arrangert i juni 2019, etter et initiativ fra Ølli Jessen i Utleieservice AS.

Der har lenge vært kjent at Vadsø museum, Ruija kvenmuseum forbereder seg på storstilt feiring når museet igjen åpner, den 26. august i år. Det framgår av pressemeldingen at også museumsåpningens prosjektkoordinator, Monica Milch Gebhardt fra Varanger museum, er positiv til ideen.

– Samarbeidet med Kvenfestivalen gjør at vi kan utvide festen omkring museumsåpninga fra to dager til nesten ei hel uke. Det blir kulturarrangementer med kvensk og norskfinsk tematikk fra tirsdag 24. august til og med søndag 29. august, sier Milch Gebhardt om samarbeidet, som også støttes av museets avdelingsleder Mia Krogh.

Krogh nytter samtidig høvet til å minne om at selve museumsåpningen foregår torsdag 26. august, med et heldags fagseminar 27. august. Både museet og kvenfestivalen vil fylle dagene rundt med aktiviteter for små og store, bekreftes det.

Olufsen, Krogh og Milch Gebhardt lover folk et spennende program, hvor vi tar med at det grunnet restriksjoner omkring smittevern må forventes behov for påmelding til flere av arrangementene.

Du finner hele festivalprogrammet på facebooksidene til så vel Kvenfestivalen som Varanger museum.