Haikala tegner vanligvis portrettene til prosjektet som en egen opptreden. (Foto: Katriina Haikala)

 

Den finske kunstneren Katriina Haikala tar kunstprosjektet Social Portrait til Norge.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Det melder Finsk-norsk kulturinstitutt. Datoene det er tale om, er den 19. og 20. mai.

Prosjektet går ut på at kunstneren tegner en rekke portretter av mennesker som identifiserer seg som kvinner. Målet er å skrive kvinnen inn i kunsthistorien.

– Tradisjonelt er portrettet et maleri av mennesker med makt og høy status i det sosiale hierarkiet. Haikalas mål er å jevne ut denne ulikheten i kunstkanonen ved å tegne tusen portretter av kvinner fra hele verden, skriver kulturinstituttet.

Man kan lese mer om kunstprosjektet og se portrettene på kunstnerens egen nettside eller Instagram.

Digitalt pilotprosjekt

Det er det Finsk-norske kulturinstituttet som har slått seg sammen med kunstneren og Kulturbyrået Mesén for å få i gang det prestisjefulle prosjektet også i Norge.

– Vi har invitert et utvalg av kvinner til pilotprosjektet der Haikala skal portrettere kvinnene via Zoom. I tillegg utvides konseptet til en Social Portait-klubb – et digitalt møterom for deltakerne, der det åpnes opp for diskusjon om ulike temaer som likestilling, handlefrihet, autoritet og autonomi.

Over 800 portretter så langt

Haikala lager portrettene i møter med de utvalgte kvinnene. Vanligvis gjøres dette som en egen opptreden på et galleri eller museum, men denne gangen blir som nevnt digital.

– Siden oppstart i 2017 har prosjektet resultert i over 800 portretter av kvinner, tegnet av Haikala i Finland, Storbritannia, Italia og Japan.