Journalistpraktikant Sander Framnes Larsson. (Foto: Kristine Jonas)

 

Kristine og Bjørn Martin har fått inn den nye journalistpraktikanten i studio for en prat. Hvem er egentlig denne ferske arbeideren? I tillegg snakker vi litt om den siste ukens mange gode nyheter, kvensk poesi og så klart ukas hjemmelekse. 

Ruijan Kaikus nye praktikant har ankommet byen. Sander Framnes Larsson er egentlig fra Vadsø, men ser fram til å komme i gang med kvenjournalistikken i Alta.

Forsiden av Ruijan Kaikus aller første utgave, fra 6. oktober 1995.

– Jeg har jo ikke tatt noe test eller noe, men jeg vet jeg har kvensk slekt fra Bugøynes området, så jeg er jo litt kvensk, forteller Sander i sendingen.

I anledning den nye arbeideren, i tillegg til at medvert Bjørn Martin er relativt fersk i Ruijan Radio, har Kristine forberedt en liten historietime om avisa Ruijan Kaiku. Vi så nemlig på den aller første utgaven av avisa fra 1995, laget av grunnleggeren Liisa Koivulehto.

Spesielt overskriften om badstu og bananer fanget øyet til radioverten. For det finnes ingenting bedre enn verken badstu eller bananer.

– Vadsø er faktisk den byen i Norge med flest badstuer per innbygger, legger Sander til. Så se der! Vi lærer ganske mye rart i Ruijan Radio.

Hvis du ønsker å se mer av Ruijan Kaikus tidligere utgivelser, er arkivet vårt åpen for alle abonnementer. Alt du må gjøre er å gå til «Eavis» på vår forside, så «gå til arkiv». Her kan du bla i alle våre utgivelser helt siden den første avisa i 1995.

Norge har fått offisielt navn på kvensk!

«I dag har Stortinget, etter forslag fra regjeringen, vedtatt offisielle navn på Norge på tre samiske språk og på kvensk,» sier distrikts- og digitialiseringsminister Linda Hofstad Helleland i ei pressemelding sendt ut tirsdag 4. mai i år.

Det offisielle kvenske navnet på Kongeriket Norge er da Norja / Norjan kuninkhaanvaltakunta.

Les mer om det her: Nye riksnavn formelt på plass

Åpningen av Ruija Kvenmuseum nærmer seg

Åpningen av det nye museet i Vadsø Ruija Kvenmuseet nærmer seg, og er kun 112 dager unna! For deg som ikke er så god på datoer og tall, er det altså 26. august den store dagen faller på. Så det er bare å merke seg begivenheten allerede nå.

– Dette blir en spektakulær åpning som vi gleder oss til å invitere folk til, forteller avdelingslederen ved Vadsø museum Mia Krogh.

Les mer om åpningen her: 113 dager til snorklipping: Lover spektakulær åpning

Nasjonalpark får kvenske navn

Etter en årelang kamp mellom Nord-Varanger kvenforening og Varangerhalvøya Nasjonalpark, skal endelig det kvenske navnet på nasjonalparken og kvenske steds- og naturnavn inkluderes i både skilt og brosjyrer. Det kunne Trine Noodt melde på vegne av nasjonalparkstyret. Leder i Nord-Varanger kvenforening Jens Pedersen er glad for nyheten, men samtidig skeptisk til lovnadene.

Les mer om hans reaksjon: Endelig får nasjonalparken kvenske stedsnavn

Trasig tekst og hjemmelekse

Dagens tekst i var spalte «trasige tekster» er et utdrag fra Bjørn Nilsen-Børsskogs diktsamling Muistoin mail (I minneriket). Utdraget er fra diktet «Sanatsyđämetä», og denne gangen har vi faktisk en oversettelse skrevet av forfatteren selv.

Diktsamlingen Muistoin maila skrevet av Alf Nilsen-Børsskog. (Foto: Kristine Jonas)

Sanatsyđämestä
Ilt-auringon laskeissa taka aavan kaarevan
näjin loiston silmassäs rahauđen

Tunsin ilon rinnassa pallavan ja kaippaavan
nourukaisen riemun liekit rakhauđen

Annoit kätes käteheni solmit elæmäsi minuun
kylvit sieluuni siemenen rakhauđen

Hjertets ord/ord fra hjertet
Da aftensolen sank i sjø bakom havrands krumme bue
så jeg glimtet i ditt blikk klærlighetens

I min barm en gledesflamme brennende av fryd og lengsel
lødig ungdoms hjertebrann kjærlighetens

Trygt du la din hånd i min knyttet livet ditt til mitt
sådde i min sjel et frø kjærlighetens

Til denne ukens hjemmelekse har Kristine valgt ut noe av det mest nødvendige å kunne på kvensk, i alle fall for de som er litt ferske. Nemlig å kunne hilse, takke og si ha det bra!

Kiitos                                  –           Takk

Hyvvää päivää!                –            God dag

Hyvvää aamuu!                –           God morgen

Hyvvää ilttaa!                   –           God kveld

 

Kiitos tästa päivästä       –           Takk for i dag

Piđä hyvvää!                    –           Ha det bra! (til en person)

Pitäkkää hyvvää!            –           Ha det bra! (til to eller flere personer)

 

Neste uke blir det dessverre ikke Ruijan Radio på grunn av mai måneds mange helligdager, men vi er sterkere tilbake om to uker.

Kväänintiima

Også denne sommeren sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.