Amanda Westerberg, vinneren av Met Nuorets ungdomsstipend 2020. (Foto: Met Nuoret)

 

Amanda Westerberg fra Juoksengi ble vinneren av språkstipend for meänkieli. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Det melder Met Nuoret, en organisasjon for tornedalinger  og andre unge som kjenner tilhørighet til meänkieli. Hvert år deler de ut et ungdomsstipend på 10 000 svenske kroner til noen som fordyper seg i meänkieli og den tornedalske, kvenske eller lantalisiske kulturen.

Stipendet for 2020 gikk denne gangen til Amanda Westerberg fra polarsirkelbyen Juoksengi i Övertorneå kommune i Sverige, og jobber for øyeblikket på en førskole i Gällivare.

– Det er kjempemoro å få denne  oppmerksomheten og muligheten til å spre språket videre til de yngre, forteller Westerberg til Met Nuoret.

Inspirer andre til å lære

Juryen valgte Amanda som vinner av stipendet på bakgrunn av hennes ønske om å ta tilbake språket hun ikke fikk lære som liten, og ønsket hennes om å lære det videre gjennom sitt arbeid i førskolen. Her er hele juryens begrunnelse:

«Amanda er et godt eksempel på at det er i det små de store forandringene skjer. Meänkieli kan takket være Amandas språkstudier utvikles for å glede henne selv, i tillegg til yngre generasjoner. Takket være hennes engasjerende beslutsomhet å ta tilbake et språk hun ikke har lært seg som barn, kan hun gjennom sitt arbeid på førskolen gi yngre generasjoner den sjansen.

Amanda viser viljestyrke, glede og nysgjerrighet til språket, noe som inspirerer andre til å fortsette å lære seg og ta del av vår kultur!»

Går til innkjøp av bøker

Pengene fra stipendet ønsker hun å bruke på å kjøpe inn litteratur på meänkieli, og gjerne bøker med sanger.

– Det beste med å tilhøre en minoritet er samfunnet og tilhørigheten med andre tornedalinger. For meg har det innebært mye sang og musikk på meänkieli og svensk som har vært veldig moro. Muligheten til å forene seg i musikk selv om ikke alle kan språk.