Rekk opp henda, dem som vil være med. På den kvenske våren. Det er fylkeskommunen lengst nord, de har pekt ut kvensk positivitet og oppblomstring som overbyggende tema for årets store kvenseminar. Her fra siste Kyläpeli, holdt i september i år. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Det store, årlige Kvenseminaret i Tromsø tar form. Nå er det også åpent for påmelding.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Som vi tidligere har meldt, Troms og Finnmark fylkeskommune inviterer til Kvenseminaret 2021, i år med fysisk oppmøte slik det sist var i 2019. I tillegg strømmes arrangementet på nettet, opplyser Reija Lång i ei fersk pressemelding, utsendt i dag torsdag 7. oktober. Lång er rådgiver for samisk og kvensk/norskfinsk i divisjon for kultur, språk og levekår ved Troms og Finnmark fylkeskommune.

«De siste ti årene har det skjedd en stor blomstring i de kvenske og norskfinske miljøene. Nye organisasjoner og institusjoner vokser fram og stadig flere ønsker å vise og uttrykke sin kvenske/norskfinske tilhørighet. Mange kaller dette «Den kvenske våren.»», heter det fra rådgiveren.

I årets seminar ønsker Lång og hennes kolleger å rette oppmerksomheten ikke på alt det negative, men på alt det positive som skjer for tiden. Særlig blant unge. Hva har vært, spør arrangøren seg, grunnlaget for denne blomstringen?

«Hvordan finner unge kvener/norskfinner sin identitet og tilhørighet i et landskap mellom fortid og framtid? Hvordan kan kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur være en ressurs for landsdelen?»

Mange spørsmål som forhåpentligvis finner sine svar, og invitasjonen går herved til kvenske/norskfinske miljøer, samt til dem som jobber med kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur, og før øvrig alle andre med ditto kvensk og norskfinsk interesse.

Detaljert program kommer senere, men som nevnt, påmeldingen er allerede klar. Her finner du skjemaet, det er enkelt å fylle ut, og da helst før fristen søndag 26. oktober:

Påmelding til Kvenseminaret 2021

Ellers kan vi nevne at fellesdagen foregår på Radisson Blu Hotel i Tromsø, onsdag 3. november fra klokken 10.00 til 16:30. Registreringen åpner en halvtime tidligere, klokken 09.30. Seminaret er gratis, og fylkeskommunen dekker lunsj for deg som melder deg på.

Den observante leser vil muligens se noen små endringer i sted og tid fra forrige gang vi meldte om saken, og arrangøren tar stadig forbehold om endringer. Så har de til alt hell ei arrangementside, hvor det etter alt å dømme vil dukke opp både navn på forelesere og tematikk. Den siden finner du her:

Kvenseminaret 2021