Popartisten Agnete Saba fra Nesseby gir i disse dager ut låta Begginning of the end sammen med Emelie Nilsen. (Pressefoto)

 

Eurovisionstjernen fra Nesseby åpner opp om sine tunge perioder gjennom sitt nye musikkprosjekt.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Agnete slipper denne fredagen låta Beginning of the end. (Pressefoto)

Nessebyjentene Agnete Saba og Emelie T.  Nilsen ble kjent over natten da de i 2008 vant MGP jr med The BlackSheeps og den fengende låta «Oro jaska beana». Tre år senere tok gruppen en andreplass i MGP med «Dance Tonight» og i 2016 kom Agnete helt til Eurovision med «Icebreaker» som soloartist. Denne uken slipper Agnete ut poplåta The Beginning of The End som hun har skrevet sammen med Emelie.

– Det føles ganske sykt å slippe denne låta nå, siden det er så lenge siden vi har gjort noe sammen. Det er nervepirrende, men også veldig deilig, sier Agnete til Ruijan Radio.

Bandet til Agnete består av et håndplukket team av gamle og nye venner, inkludert kvenske Emelie som låtskriver og gitarist.

– Prosjektet heter Agnete, men vi har satt sammen et band som på en måte er bandet Agnete. Hun er frontpersonen, men så har vi et fast band der alle samarbeider om å lage låter. Vi er et team, sier Emelie.

Her er Emelie Nilsen sammen med Noora Ollila, Åsne Mellem og May-Britt Blomli i Kvääninuoret (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Barndomsvenner

Agnete og Emelie har kjent hverandre siden barndommen, og har i ungdomsårene også jobbet sammen i bandet The BlackSheeps. De røper at hemmeligheten og oppskriften på et så langt og godt samarbeid er at de på mange vis utfyller hverandre.

– Vi har jo vært venner siden vi var veldig små, siden barne- og ungdomsskolen. Det som har fungert for oss er at vi har vokst opp på samme sted, og at vi har den samme humor og tankegang om livet. Samtidig er vi veldig forskjellige. Jeg er mer en følelsesperson, og tar mange avgjørelser basert på følelser og kan kanskje forsvinne litt inn i en katastrofespiral, mens Emelie er mer logisk og realistisk, forteller Agnete.

– Men jeg tror det er akkurat det som fungerer mellom oss. At vi ufyller hverandre, legger Emelie til.

Kvenske og samiske røtter

Emelie er for mange kvener kjent gjennom sitt engasjement i Kvääninuoret, og Agnete tok nylig tilbake familienavnet Saba for å hedre sine samiske røtter. Deres kvenske og samiske bakgrunn er en viktig del av dem, også som musikere.

– For meg er det kvenske en del av den jeg er og min identitet. Det er slik jeg har vokst opp, og da er det naturlig at man også tar det med når man lager musikk. Det ligger bare i oss. Det er kanskje ikke slik at vi tenker aktivt at vi er kvensk eller samisk når vi lager musikk, men inspirasjonen kommer mye fra oppveksten vår, og da er jo identitet viktig, sier Emelie.

De tror at hvis man hører godt etter, så vil man kunne høre nettopp dette i musikken.

– Man kan nok høre på sounden i låtene at vi tar mye inspirasjon fra der vi kommer fra og fra kulturen vår. Vi har jo også skrevet en låt med litt joik i, men er usikre på om vi kommer til å slippe den. Men ellers har vi mange elementer fra vår kultur, sier Agnete.

– Ofte når vi skriver tekster ser vi for oss at vi enten er på myra, på vidda eller i en snøstorm. Vi bruker metoder som også brukes når man lager joik, med inspirasjon fra naturen, forteller de.

Starten på slutten

Agnete har vært åpen om sin psykiske helse i media. Hun legger lite skjul på at hun har vært gjennom tunge perioder. Hun lar seg også inspirere av måten naturen kan gjenspeile og reflektere livet, der begge deler – på sitt mest ekstreme – kan være mørkere og skumlere enn noen gang forventet, men likevel bringe lys. Låta Beginning of The End handler om å ta et oppgjør med en destruktiv og mørk periode i livet.

– Teksten er nokså åpen for tolking, egentlig. Låta handler om å ta et oppgjør med seg selv når man har vært i noe som er veldig tungt og vanskelig en god stund. Man har kanskje vært i bobla lenge og synes etter hvert at det er ganske trygt, men samtidig er det tungt og vanskelig. Det handler om at enten så går det bra, eller så går det ikke bra. Det er slutten på det som har vært tungt og vanskelig – uansett utfall, forklarer artisten.

Men om det utfallet har en positiv endelse eller en mer destruktiv slutt, skal være åpent for tolking av lytteren:

– Det kan både være optimistisk eller veldig mørkt, avslører hun overfor Ruijan Radio.

 

Intervjuet og låta kan høres i podcasten nedenfor. Musikkvideoen er fra Agnetes Youtube-kanal: