Frank Halvorsen er i gang med et nytt kvensk radioprosjekt for Ruijan Radio (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Gjennom et nytt radioprosjekt skal Frank Halvorsen finne ut hvor kvensk han egentlig er. 

 

Etter mange år i Radio Alta, både som programleder og fotballkommentator, er Frank Halvorsens stemme blitt svært kjent i Alta. I disse dager jobber han entusiastisk med å finne ut om han har kvenske røtter.

– Planen er å ta utgangspunkt i min mors slekt fra Nordreisa, så får vi se om jeg finner noe kvensk der eller ikke, sier han til Ruijan Radio.

I tillegg til en reise til Raisi, tar Halvorsen turen til både Porsanger og Øst-Finnmark for å lage opptak til Ruijan Radios nysatsing.

– Jeg har allerede avtalt møter med bortimot tjue ulike personer tilknyttet kvenske miljøer som jeg skal snakke med, røper han.

Tid for sommerøl 

Selv om sommer, sol og varme er et fjernt minne i disse mørke, kalde novemberdagene, prøver Heidi, Martin og Bjørn Martin å skape litt tropisk stemning i dagens episode. Vi får også høre Ole Kristian Gaski fortelle litt om sommerølet som fikk gode kritikker i en stor test. Det blir muligens også litt smakstesting og terningkast av nettopp sommerølet i studio også.

Martin husker i alle fall godt forrige ukes nyttige hjemmelekse: «Anna minule ölin! Kolme olluta, kiitos»

Niemis historieforelesning

Man skulle tro at professor emeritus Einar Niemi kunne snakke om kvensk historie inn i evigheten, men nå begynner vi alle fall å nærme oss slutten for foredrag «Kvenenes historie på 100 minutter». Foredraget ble spilt inn på en kveld før jul i fjor, men vi i i Ruijan Radio har kunne glede oss over små karameller fra hans historiske godtepose gjennom et helt år, fordelt på 32 episoder.

Nå i nestsiste del forteller han om kampen om den kvenske historien -og hva er egentlig den rette historien om kvener?

Kvensk julesalme

I denne ukens språkspalte har Heidi funnet fram to vers fra den kvenske salmen Armon Lapset kaikki täällä:

Armon lapset kaikki täällä, pankaa pois ja murheenne!
ei oo syytä suruun meilla, Kallis onpi onnemme.

Koska syntyi lapsukainen Bethemin tallissa,
siitä ilo enkelille Tuli myöskin taivassa

Vi får deretter høre et klipp der Elin Seppola Brandvolls fra Skibotn synger denne salmen, hentet fra platen «Kvensk-finsk tradisjon i Norge».

Martins hjemmelekse til neste uke er for øvrig også hentet fra denne salmen: «Vaan hän armon aavaan mereen Syntimme pois upotta»

Kväänintiima
Denne høsten sendes Ruijan Radio sammen med Quæncasten på Radio Nord Norge. Til sammen danner disse to programmene Kväänin Tiima.

Her kan du høre de første episodene av Quæncasten: QUÆNCASTEN

Ruijan Radio er tilgjengelig på Radio Altas plattformer (FM, DAB, Nettradio) og som podcast.