Frank Jørstad er sjef for Kvääniteatteri. Nå er han kåret til Årets kven 2023. (Kuva: Maureen Bjerkan Olsen) 

 

Det ble omtalt som «historisk scenekunst-happening og genistrek.» Nå er initiativtakeren bak «Norge lytter» blitt kåret til Årets kven 2023.

 

Frank Halvorsen | Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– I jøssenavn. Det var jo utrolig hyggelig. Det var uventet.»

Slik reagerte en overrasket Frank Jørstad, teatersjef for Kvääniteatteri, da programleder Frank Halvorsen fra Ruijan Radio ringte og overrasket ham med vinnerbudskapet. Inkludert juryens begrunnelse for hvorfor nettopp han hadde vunnet Årets kven-prisen for 2023 (Hør telefonsamtalen nederst i saken).

I begrunnelsen trekker juryen fram at Jørstad i 2023 har skapt oppmerksomhet om det kvenske folket i storsamfunnet, og spesielt med tanke på initiativet og innsatsen bak «Norge lytter.» Prosjektet som dro inn en halv million seere på riksdekkende tv, og som Jørstad selv har omtalt som «et stort demokratisk prosjekt.»

Juryens begrunnelse

Frank Jørstad har gjennom sitt arbeid skapt oppmerksomhet i storsamfunnet om det kvenske folket. Som teatersjef og kunstnerisk leder ved Kvääniteatteri tok han initiativ til «Norge lytter» i anledning offentliggjøringen av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport 1. juni 2023. Gjennom 37 timer ble kommisjonsrapporten lest fra perm til perm og direktesendt på NRK fra Nationaltheatrets hovedscene. Over en halv million så sendingen.

Arrangementet har (av Norsk Shakespare tidsskrift, journ. anm.) blitt omtalt som «en historisk scenekunst-happening og genistrek», en beskrivelse juryen til Årets kven 2023 stemmer i. Jørstad og Kvääniteatteri involverte omtrent 100 kvenske, skogfinske, samiske og norske kulturprofiler, skuespillere, politikere og andre i høytlesningen av rapporten. Denne brede involveringen med representanter fra ulike folkegrupper og deler av samfunnet var i seg selv forsonende, og Jørstads nettverk og gode evne til å engasjere var avgjørende for å få til dette.

Frank Jørstad satte kvenene på kartet i 2023, og juryen ønsker å gi ham hedersbetegnelsen Årets kven 2023.

– Blant de nitten nominerte var det du som trakk det lengste strået.

Les også: Her er alle de nominerte til Årets kven

– I jøssenavn. Det må jeg takke for. Det var veldig hyggelig, og ikke noe jeg har rukket å tenke på, sa prisvinneren, som ifølge han selv ikke var klar over at han var nominert.

– Jeg har holdt på med å bygge teater, og har ikke fulgt så mye med, rett og slett, forklarer Jørstad.

Og apropos bygge teater. Ruijan Kaiku har ved flere anledninger skrevet om Jørstads innsats for å få myndighetene til å forstå hvorfor Kvääniteatteri er vel anvendte penger. Høsten 2023, bare ett års tid etter stiftelsen, ble det klart at teateret på rekordtid hadde fått plass i statsbudsjettet påfølgende år.


Som Årets kven 2023 overtar Frank Jørstad «stafettpinnen» fra Kjersti Feldt Anfinnsen, som ble kåret til Årets kven 2022. (Kuva: Arne Hauge)

Dette er tredje gang i historien at Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto og Ruijan Kaiku deler ut hedersbetegnelsen «Årets kven.»

På spørsmål om hva Jørstad har å si om å få prisen, og hva det betyr, svarer han slik:

– Det dette betyr er at det arbeidet som jeg har vært en leder for som teatersjef for Kvääniteatteri, og det arbeidet teateret har gjort, har blitt sett og satt pris på.

Disse har blitt Årets kven

Årets kven 2021: Anne Katriina Pedersen

Årets kven 2022: Kjersti Feldt Anfinnsen

Årets kven 2023: Frank Jørstad

Juryens begrunnelse trekker fram «Norge lytter», noe Jørstad kommenterer slik:

– Prosjektet var viktig og krevende å få til. Det klarte vi, og da satte vi absolutt kvenene på dagsorden, og ikke minst det samiske og skogsfinske, sier han.

– Det var mange som var med på det, selv om jeg ledet arbeidet. Og jeg er veldig stolt av den opplesninga, at vi klarte å få det til og at det har løftet bevisstheten rundt Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport, sier Jørstad.


Frank Jørstad. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Den ferske prisvinneren sier at det først er de senere år at det kvenske virkelig har løftet seg, og tror at kventeateret har bidratt med sitt.

– Tanken bak Kvääniteatteri er at det er en god måte å belyse, løfte og utvikle den kvenske kulturen på, at det er en god måte å gjøre det på, og det viser seg og ser ut som at det fungerer, avrunder Årets kven 2023.

Her får Jørstad vite at han har vunnet prisen:


Plakaten for Årets kven 2023 er, som de tidligere årene, tegnet av Wilfred Hildonen.