Anna-Kaisa Räisänen er blant dem som nå mottar støtte for prosjekt rettet mot barn og unge. Her spiller hun inn barneplate på kvensk. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Fylkesrådet bevilger millioner til kvenske og norskfinske språk- og kulturtiltak. Prosjekter rettet mot barn og unge er denne gangen blitt prioritert. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

36 ulike prosjekter vil i 2021 motta kroner 5 793 000 i støtte. Denne gangen kan Troms og Finnmark fylkeskommune melde at prosjekter med barn og ungdom som målgruppe har blitt prioritet.

– I et krevende år for mange kulturarbeidere, er det gledelig å se at aktiviteten blomstrer i de kvenske og norskfinske miljøene. Vi har mottatt rekordmange søknader med mange spennende prosjekter som kommer til å bidra sterkt i revitaliseringen av kvensk språk og kultur, sier fylkesråd Anne Toril Eriksen Balto (Sp) i pressemeldingen fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

Mange søknader

Målet med tilskuddsordningen er å medvirke til revitalisering av kvensk språk og fremme både kvensk og norskfinsk kultur. Dette året kom det inn 50 søknader til prosjektstøtte, med et samlet søknadsbeløp på over 10 millioner.

– Søknadene innehar en bredde innenfor språk, litteratur, film, kulturarv, musikk/festival, teater og annet, skriver fylkeskommunen.

Tegneserien om Nils & Magga finnes blant annet på biblioteket i Vadsø, nå kommer det forhåpentligvis en oppfølger. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Søknadsfrist for budsjettåret 2022 er satt til 1. desember 2021.

Disse får penger

Blant dem som får penger er Vintereik Forlag, som får 110 000 kroner til å lage en oppfølger til tegneserieboken Nils & Magga. Les mer om Nils & Magga prosjektet her.

Maureen Bjerkan Olsen får på samme vis et tilskudd på 78 000 kroner til å lage en oppfølger til den norsk-kvenske boken «Det hete Fesk», med et prosjekt med foreløpig arbeidstittel «Det hete fesk 2 – minner fra en oppvekst på kysten».

Anne-Kaisa Räisänen får 220 000 kroner for å gjøre de populære Linus-barnebøkene tilgjengelig også i lydbokformat.

Orkana Forlag får penger til to ulike prosjekter, kroner 230 000 til Minun pikku laulukirja – Min lille sangbok, og 300 000 til På Ruijas ytterste øyer.

Ruijan Kvääniliitto/Norske kveners forbund har også fått 265 000 kroner til barne- og ungdomsprosjekt for 2021.

 

Her er en oversikt over alle som har fått og ikke fått innvilget tilskudd fra fylkeskommunen i 2021: