Frank Jørstad spør seg om hensikten er å skremme mennesker til å la være å jobbe med det kvenske. Jørstad er sjef for Kvääniteatteri, Kventeateret. (Foto: Arne Hauge)

 

Da Kventeateret inviterte til kunstnermøte, møtte det fram en generalsekretær iført penskjorte og tettsittende pistolhylster med klaff.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Frank Jørstad er sjef for Kvääniteatteri, vårt nasjonale kventeater. Onsdag 30. mars 2022 opplevde han Rune Bjerkli på nært hold. Bjerkli er generalsekretær i Kvensk Finsk Riksforbund, et finskpatriotisk miniforbund som tross bruken av ordet «kvensk» i navnet har gjort seg kjent for sin harde retorikk mot det kvenske språket. De vil heller ha satsing på riksfinsk. De er også motstandere av kvensk kunst, kan Jørstad fortelle:

Snakke om samarbeid

– Den aktuelle dagen hadde vi et innspillsmøte for kvenske kunstnere i et booket møterom i På Taket Kafé i Sørkjosen i Nordreisa kommune. Vi inviterte inn alle kjente kvenske kunstnere, for å tenke høyt rundt hva de kan bidra med inn mot teateret. Og hva vi i Kvääniteatteri tenker om bruken av kvenske kunstnere for å styrke kvensk kultur, sier Jørstad.

Les også: Iført skuldermontert pistolhylster reiser denne generalsekretæren rundt på offentlige møter

Han sier at teateret Beaivvas og samiske kunstnere har hatt stor suksess med den samme modellen, og fordi Kventeateret tar mål av seg å være et lokomotiv for kvensk kultur, er samarbeid med kvenske kunstnere viktig. Jørstad og hans stab ønsket også oversikt over kvenske kunstnere, vite hvem som fins der ute. Fysisk var de rundt 12 til stede, digitalt ble møtet fulgt av rundt 10 personer.

– Da stiller han opp. Han er jo ingen kvensk kunstner, så allerede der lurte jeg på hva han gjør på et sånt møte, som handler om å styrke kvensk kultur gjennom kunst. Jeg sto ved døra og sa velkommen, han stilte i penskjorte med et pistolhylster som han bar over skuldra. Jeg så hylsteret og tenkte, har han med seg en pistol? Er denne mannen bevæpnet?

«Er dette en sånn situasjon?»

Jørstad beskriver hylsteret som tett festet til kroppen, med assosiasjoner til politiet og til våpen beregnet på å kunne skjules under jakke. Hylsteret var lukket med en slags klaff med knapp, slik at det var uråd å se hva som var inni. I møtet brukte Bjerkli anledningen til å kritisere arbeidet. Det burde stoppes, man skulle ikke drive med kvensk teater. Satsing på finsk var bedre. Jørstad forteller videre:

Hensikten med møtet var å følge suksessmodellen til det samiske teateret Beaivvas, og få til et bredt samarbeid også mellom kvensk teater og kvenske kunstnere. (Foto: Arne Hauge)

– Jeg var jo klar over at han ikke var vennlig innstilt til arbeidet vi holder på med, så tanken streifet meg. Kan man havne i en skarp situasjon på et kunstnermøte i Sørkjosen? Jeg var ikke redd, men tanken kom uansett, sier teatersjefen, som i pausen kontaktet Bjerkli. Jørstad valgte å gå svært diplomatisk fram:

– Jeg spurte ikke direkte hvorfor han bar pistolhylster. Jeg spurte hva han hadde rundt armen og brystet. Om han hadde vondt i armen eller noe sånt. Da svarer han at nei da, det er et pistolhylster. Men hva har du inni der da, spurte jeg. Så åpner han hylsteret, og tar ut en mobiltelefon. Der har jeg mobilen min, svarer han.

For å skremme?

Jørstad bekrefter at det var en lettelse å få det avklart at Bjerkli ikke var bevæpnet i dette møtet, men at situasjonen, og signalet, var ubehagelig.

– Mitt poeng er at han kommer til et sted hvor alle vet at han ikke kommer for å støtte, men for å stoppe. Og han kommer med et signal om at han kan være bevæpnet. Intensjonen virker å være å skremme mennesker til å la være å jobbe med det kvenske. At det er målet. Jeg kunne jo ikke vite om han var bevæpnet eller ei, så jeg forstår godt at mennesker kan bli urolige av det og tenke på sin egen sikkerhet.

Som tidligere skuespiller og nå teatersjef er Jørstad ekspert på det å kommunisere, og sier at gester og påkledning gir kontekst til det man sier. Slik en legefrakk eller prestekjole vil gi kontekst.

– Her gir man inntrykk av bevæpnet bekledning, og slik jeg vurderer saken må dette være en bevisst handling. Man kler seg for anledningen og for det oppdraget man har. Står du og holder en tale til noen ikledd et pistolbelte, så vil man uavhengig av hva som sies lese det inn som en trussel, sier Jørstad, som bekrefter at han naturligvis ikke var alene om å merke seg Bjerklis pistolhylster på dette møtet.

Ruijan Kaiku tar med at de kritikkverdige forholdene som påpekes i saken, har generalsekretær Rune Bjerkli fått god anledning til å svare på. Han besvarte ingen av våre gjentatte henvendelser.