Lurer på hvilke kilder du skal bruke for å finne dine kvenske forferde? Vil du ha hjelp til å komme videre med egen DNA-test? Da lønner det seg med ei helg sammen med oss, inviterer Einar Nicolay Mikkelsen fra Slekt og Data Alta. (Arkivfoto: Lill Vivian Hansen)

 

Byr på gode foredragsholdere pluss spennende workshop i DNA.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi skal ha et seminar hvor vi kommer innom det å søke i sine kvenske røtter. Første foredragsholder er Laila Lanes, etterpå blir det mer lokalt preg med Ole David Østli fra Alta. Stedet er Alta bibliotek og vi fortsetter med workshop dagen etter.

Det sier Einar Nicolay Mikkelsen, kontaktperson for arrangementet i regi av Slekt og Data Alta. Foredragene holdes fredag 31 mai, før det er workshop lørdag 1. juni. Meld deg på og kryss av i kalenderen, oppfordrer Mikkelsen.

Ta med testen

– Lørdagen handler om bruk av DNA i slektforskning, og er en oppfølging av et kurs vi hadde tidligere i vinter. Mange tar DNA test, men gjør ikke noe mer med det. Men det fins verktøy, og det er fullt mulig å finne eventuelle kvenske aner, sier Mikkelsen, som likevel påpeker at workshopen tar for seg det generelle.

Ta med egen bærbar pc, lyder rådet, til det som også blir praktisk arbeid med egen DNA-test. Bente Nordhagen fra Slekt og Data Nord stiller som veileder på workshopen.

– Har du tatt en DNA-test, så møt opp for hjelp til å komme videre med slektsforskningen din, bekrefter Mikkelsen.

Økt påtrykk

Slekt og Data Alta ligger for tiden jevnt på 36 medlemmer, men så langt plassene rekker er arrangementet åpent for alle som melder seg på. Innen 29. mai på epost alta@no.slektogdata.no.

– På landsbasis har vel Slekt og Data hatt et økt påtrykk av folk som vil finne sine kvenske røtter?

Oppsving på landsbasis: Særlig turene i samarbeid mellom Slekt og Data og Norske kveners forbund er populære, sier Mikkelsen. (Foto: Arne Hauge)

– Jada. Sentralt har vi blant sentralt inngått en avtale med Norske kveners forbund om turer til Tornedalen. Tre slike slektsforskningsturer har vi gjennomført så langt, med påmeldte både fra Slekt og Data og NKF. Veldig fine turer, sier han.

Stedsnavn

Vi tar med at Lanes i sitt foredrag vil se på den kvenske/norskfinske historien i nord, og hvordan den har påvirker samfunnet.

Østli har også skrevet bok, og vil se på kvensk bosetting i Alta-området. Blant annet hvor de bosatte seg og kvenske stedsnavn.

Seminaret «Finn dine kvenske røtter» går fra 17.30 til 20.30 på fredag. Workshopen «DNA i slektsforskning» får fra 11 til 16 på lørdag.