Pent pyntet til førjulstid med egenlaget kalender. Neppe til å undres at disse Porsanger-ungene er nysgjerrige på om folk vil åpne lukene og ta en kikk. (Foto: Riinakaisa Laitila/Kvensk institutt)

 

Hver dag kan folk i sør og nord åpne ei ny luke. Og barna bak førjuls-påfunnet, de storgleder seg.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kailku.no

 

Luke 1 venter på deg. (Foto: Riinakaisa Laitila)

– Barna gleder seg aller mest til at alle i Norge nå skal få se deres julekalender og lære seg de kvenske ordene. Vi håper at alle gleder seg til å åpne hver luke sammen med oss.

Det sier Riinakaisa Laitila i pressemelding få dager før adventstiden setter inn. I samarbeid med barn fra Krøkebærstua/Variksenmarjointupa, altså kvensk avdeling ved Bærtua barnehage i Lakselv – og barn fra kvensk språkreir – har Kvensk institutt nemlig produsert en kvensk julekalender.

Kulturarbeider Laitila sier at kalenderen består av 24 kvenske ord, og at hvert av disse ordene nå blir introduserte for hver av dagene i adventstiden. Nemlig fra torsdag 1. desember til lørdag 24. desember.

– Kalenderlukene publiseres på vår hjemmeside, Facebook, Instagram og Twitter, opplyser kulturarbeideren.

Det var tidlig i høst at Kainun institutti kontaktet Bærtua barnehage for å høre om de kunne være interessert i noe slikt. Lage en julekalender for alle kvener i Norge.

– Sammen med de voksne på Krøkebærstua/Variksenmarjointupa har barna øvd på ordene som er relatert til jul og vinter. Filmingen ble gjort på Kvensk språksenter i Lakselv. Vi pyntet juletre, kokte julegrøt og koste oss med frukt og pepperkaker innimellom opptakene, sier Laitila.

Da er det bare å ønske lykke til, og håpe at mange folk åpner lukene som barna har laget. Her er lenka til ei av instituttets sider på sosiale medier:

Her kan du fra 1. desember åpne luker som de flinke barna har laget

 

– Vi håper mange vil åpne kalenderen vi har laget. (Foto: Riinakaisa Laitila)