Om en måned kåres vinneren. (Illustrasjon: Wilfred Hildonen)

 

På tampen kom det inn fire nye sterke forslag. Les hvem kandidatene er.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Liss Beth Gjertsen Nyby. (Foto: Privat)

Vi starter like godt med Lemmijokilaiset, Lakselv kvenforening, De ser for seg at Liss Beth Gjertsen Nyby blir årets kven for 2021/2022. Fra begrunnelsen kan vi lese en lang og omfattende innsats for det kvenske, blant annet som foreningsleder, skrivekonkurranse-vinner, skaper av kvenske prosjekter, database og undervisningsmateriell.

«Hun har gjort en kjempejobb for oss og andre kvenforeninger», skriver forslagsstilleren. Kanskje Liss Beth vinner? Men det er som vi forstår opp til juryen, de har suverenitet og kan til og med foreslå sine egne kandidater.

Utrettelig

Også Inger Birkelund er foreslått. Skulle bare mangle, vil noen kanskje si. Inger hadde en drøm, melder forslagsstilleren, og drømmen handlet om kvensk scenekunst.

«Hun har arbeidet godt, utrettelig og målrettet gjennom mange år, ofte til langt utover kveldene. Hun har motivert

Inger Birkelund. (Foto: Arne Hauge)

frivillige, hun har tatt hånd om profesjonelle, hun har lagt til rette for barn og unge, og hun har vært en klippe for å samle krefter og skape de samarbeidene som har vært nødvendig for kvalitet og gjennomslag», skriver innsenderen, som også får sitt forslag oversendt juryen.

Kanskje også nominasjonen av Laila Lanes skulle bare mangle? I alle fall har den kommet inn. Innsenderen skriver:

Solid

Laila Lanes. (Pressefoto)

«Til tross for de altfor små ressurser majoritetssamfunnet bevilger til kvenske mediekanaler, har Laila  jevnt og trutt har belyst, formidlet og fremmet det kvenske folket gjennom jobben i NRK Kvääni. Hun er en institusjon i seg selv. Laila er en solid håndverker innen sitt fag, og i året som har gått har stadig flere artikler fra hennes hånd gitt dybdekunnskap så vel som de har hatt en nyhetsverdi.

Ser juryen for seg å gi blomstene sine til Laila Lanes? Hun har sterke utfordrere, blant annet i yrkeskollega Pål Vegard Eriksen. I dag jobber han som journalist i den kvenske avisa Ruijan Kaiku, noe som passer bra siden det kvenske alltid har opptatt ham:

Lagspiller

«Pål Vegard har hatt et stort engasjement som formidler av kvensk kultur i sitt arbeid på Halti kvenkultursenter. Han
er alltid på alerten, er imøtekommende, kreativ og konstruktiv. Selv i koronaens tid klarte han i samarbeid med sine kollegaer å skape gode kulturelle møteplasser og opplevelser. For Pål Vegard kan godt ligge foran, men han er først og

Pål Vegard Eriksen. (Arkivfoto: Liisa Koivulehto)

frem en lagspiller. Han har også en unik evne til å føre folk sammen», heter det fra forslagsstilleren.

Med høyde for eventuell forglemmelse skal Ruijan Kaiku med dette ha omtalt samtlige nominerte. For de øvrige, les gjerne disse sakene:

Hva har Katriina, Astrid Serine, Jens og Tomi til felles?

To nye nominasjoner til Årets kven

Med det har vi lagt bak oss datoen 15. februar og dermed også fristen for å sende inn forslag. Idet juryen nå trer i arbeid, gir vi deg lista over den fremragende gjengen, dusinet fullt med forslag på hederstittelen Årets kven 2021 – 2022:

 

Trygg Jakola
Unni Elisabeth Huru
Tomi Vaara
Astrid Serine Hoel
Jens Pedersen
Katriina Pedersen
Eira Söderholm
Vilde Christoffersen Walsø
Liss Beth Gjertsen Nyby
Inger Birkelund
Laila Lanes
Pål Vegard Eriksen