Hun har skrevet bøker og jobbet med det kvenske hele livet. Eira Söderholm er blant kandidatene til prisen. (Foto: Arne Hauge)

 

Vilde Christoffersen Walsø og Eira Söderholm med i det gode selskap.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tidligere har vi kort presentert fem kandidater til den nye prisen Årets kven, i dag har vi gleden av å presentere to til.

Først ut er Eira Söderholm. På sidene til UiT Norges arktiske universitet står hun oppført som pensjonert førsteamanuensis i finsk og kvensk, men det betyr ikke at hun hviler på sine laurbær. Eira er stadig høyst aktiv, blant annet med mye og jevnlig kvensk oversettingsarbeid for Ruijan Kaiku. Kvensk institutt ga nylig ut informasjon om reglene for tegnsetting på kvensk, heftet heter «Tegnsetting – Välimerkkireekelit», laget av nettopp Eira Söderholm.

For deg som hefter deg ved de viktige detaljene

Også boken Lykkerommet – Onnenpaikka ble nylig lansert, med Eiras oversettelser til kvensk. Arbeidet med å oversette både hefte og bok foregikk som vi forstår i året prisen gjelder for, nemlig 2021.

Det fører for langt å nevne alt kandidaten har gjort i sin lange karriere, men når kvener hører Eiras navn, tenker mange automatisk på boka Kainun kielen grammatikki – Kvensk grammatikk. Ei bok som i dag er anerkjent som det definitive oppslagsverket på sitt område.

Uansett, juryen står så fritt med hensyn til hvem som får prisen, at de til og med kan peke ut sin egen kandidat.

Det slipper de i tilfellet Vilde Christoffersen Walsø, det sist innkomne forslaget. Forslagsstilleren skriver at Vilde var med på å stifte Ruijan kväänit Keski-Norja – Norske kvener Midt-Norge, og at hun har vært leder siden da. For tiden er hun også nestleder i moderorganisasjonen Norske kveners forbund – Ruijan kveääniliitto.

Vilde Christoffersen Walsø. (Foto: privat)

«Vilde har jobbet grundig og kontinuerlig for laget og for å spre kunnskapen om kvenene i regionen, gjennom lagets aktiviteter og via vår Facebook-side. Hun har ledet laget på en svært god måte med initiativ, engasjement og stå-på-vilje. Hun har representert laget nasjonalt på en super måte og engasjert seg også der», skriver forslagsstilleren, som viser til Vildes store kunnskap om kvenenes situasjon om det kvenske miljøet.

Alt i alt en god kandidat til Årets kven, men igjen, juryen skal avgjøre. Den driver for øyeblikket og konstituerer seg, som det fint heter, og trer i kraft den 15. februar. Da er det en måned igjen til prisen skal deles ut, i forbindelse med Kvenfolkets dag 16. mars. Les også:

NKF med ny hederstittel: Hvem blir Årets kven?

Her er lista over de forslagene på kandidater som vi har registrert inn:

Trygg Jakola
Unni Elisabet Eriksen
Tomi Vaara
Astrid Serine Hoel
Jens Pedersen
Katriina Pedersen
Eira Söderholm
Vilde Christoffersen Walsø