Oppfordringen om å ta en koronatest test ved grensa til Finland skal ha kommet fra Enontekiö helsedistrikt. (Foto: Arne Hauge)

 

Klar anbefaling til deg som skal krysse den norsk-finske grensa.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Har du planer om handletur til Finland den nærmeste tiden? Kanskje besøke familie og venner eller dra på forretningsreise? I så fall bør du ta en frivillig koronatest. Noe du for lettvinthets skyld kan få gjort på selve grensa.

Det var mandag denne uka at grensa åpnet mellom Norge og Finland, slik at folk fra blant annet Storfjord, Nordreisa og Kåfjord igjen kunne besøke sin finske nabokommune Enontekiö. Noe som også gjenåpner for de populære handleturene til Kilpis.

«Skal du over grensa må du også huske legitimasjon og bostedsbevis», lyder påminnelsen fra Framtid i Nord. Avisa siterer Storfjords ordfører Geir Varvik fra Høyre på at det etter sigende er Enontekiö helsedistrikt som nå skal ha kommet med oppfordringen om frivillig test ved grensa.

«Ved grenseovergangen til Finland vil også alle ferdende bli bedt om å fylle ut en personopplysningsskjema for covid-19. Alt er imidlertid frivillig», skriver Framtid i Nord.

Til sist tar vi med en viktig påminnelse: Selv om beboere i grensekommunene til Finland igjen kunne besøke sine finske nabokommuner fra 24. mai i år, så gjelder dette altså et knippe bestemte kommuner og ikke generelt. Norske innbyggere som ikke er bostedsregistrert i de aktuelle kommunene, kan fortsatt ikke besøke Finland uten å gå i karantene ved hjemkomst. De aktuelle kommunene er Nordreisa, Kåfjord, Storfjord, Sør-Varanger, Tana, Nesseby, Kautokeino og Karasjok.