Jo Inge Hesjevik oon uusi sananjohtaja Porsankin komuunissa. (Kuva: Arne Hauge)

 

Han er ny ordfører i en kvensk foregangskommune, han har selv kvenske aner, og lover å ha kvenene langt framme i møte med partifeller på Stortinget.

 

Frank Halvorsen / Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Jeg brukte mye av ungdomstiden min oppe i Øvre Lakselv, og hadde mange kamerater som tenkte på seg selv som kvener, i tillegg til å være Lakselvborgere. De kunne noen ord, men kunne ikke språket. Så jeg har bestandig hatt et forhold til det kvenske uten helt å være klar over at det var det jeg hadde.

Det sier den nye ordføreren i Porsanger kommune, Jo Inge Hesjevik, i et intervju Ruijan Radio.

Kvensk bestefar

– Jeg merker meg at folk jeg kjenner og har omgått har begynt å lære seg kvensk og har fått et mye mer bevisst forhold til det. For et års tid siden ringte faktisk min søster til meg, og fortalte at bestefaren vår var kven. Det er en litt ny følelse. Man har ikke tenkt over det, selv om man sikkert burde skjønt og visst det, sier Hesjevik.

Hesjevik har også noen tanker rundt den kvenske språksituasjonen, og mener det er noe som bør investeres i.

– Jeg tror stadig flere blir bevisst på det kvenske, selv om jeg tror kvensk som hverdagsspråk kan være vanskelig å få tilbake. Men det å ha det som et kulturspråk, som man lærer seg for å bevare sin identitet, tror jeg er viktig for mange.

Les også: Ruijan Radio: Fersk ordfører og samisk kvenseminar-forståelse

– Språk og følelser er noe vi bør investere mer i. Det gir folk både selvfølelse og trygghet. Så det mener jeg vi må satse mer på, og det tror jeg vi gjør det her, og vi blir stadig bedre, selv om det fortsatt er et stykke vei å gå.

Foregangskommune

Porsanger kommune var den første offisielle trespråklige kommunen i Norge, med trespråklig kommunenavn og trespråklig skilting. Når Hesjevik utfodres på hvorvidt han kommer til å huske på at han er ordfører i en kvenkommune, svarer han slik:

– Det kommer jeg til å tenke på. Vi har en barnehage som har satset på det kvenske og da vi hadde besøk av stortingsrepresentanter under valgkampen dro vi bevisst dit for å se til dem. Jeg tror på mer satsing i barnehage, og at det er den beste måten å få språket aktivt på igjen og utvikle det videre, sier Hesjevik.

Les også: – Barnehager er det viktigste, fordi språket starter der

Da intervjuet ble gjort forberedte Hesjevik seg på hans første offisielle oppdrag med ordførerkjedet om halsen, nemlig Kivikylä-premieren den 23. oktober. Det er den første kvenske animasjonsfilmen som noensinne er laget.

– En heldig og gledelig rolle for meg. Jeg er spent, og håper at akkurat slike tiltak kan skape bevissthet og forsåvidt glede for de som har et forhold til det kvenske og føler seg kvensk.

Kontakter på Løvebakken

Når det gjelder kvener og økonomi, så tror ikke Hesjevik, som er Høyre-ordfører i et land med Arbeiderparti-regjering, at det har så mye å si hvem som sitter i regjering.

– Det er uansett mulig å jobbe opp mot Stortinget, sier han.

– Og så tror jeg kanskje særlig, som nevnt, at tiltak overfor barn og skoler er veien å gå. Men så tror jeg også at voksne som har følt seg som kvener gjennom hele livet må være bevisst på å legge til rette for neste generasjon.

– Men økonomi er viktig, både for bøker, tilstelninger og aktivitet. Men vi har tatt det opp og vet at det er krefter på Stortinget som jeg tror kan være mer bevisst på det kvenske enn det vi har hatt.

– Det kvenske har vært stemoderlig behandlet, og det er klart vi må løfte det, sier Porsanger-ordføreren.

Les også: Nekter for at navnene er oversatt

– Så neste gang du møter en stortingspolitiker fra Høyre, kommer du til å si at vi må jobbe for det kvenske. Kan du love det for kvenene?

– Det kan jeg love. Og så kan jeg også fortelle at det ble sagt sist gang jeg møtte en stortingspolitiker fra Høyre. Da besøkte vi også Kvensk institutt i Børselv i samme runde, sier han.

–  Det kvenske er viktig for Porsanger og vi har et særlig ansvar for å løfte det opp mot Stortinget, siden vi er en kvensk kommune, og det er ikke så mange av dem i Norge, avrunder Hesjevik.

Intervjuet kan høres i sin helhet i Ruijan Radio episode 167: