Nasjonalbiblioteket har funnet fram ukjente Kivijärvibilder. KUVA NASJONALBIBLIOTEKET

Nasjonalbiblioteket har funnet fram ukjente Kivijärvibilder. KUVA NASJONALBIBLIOTEKET

Nasjonalbiblioteket og NRK setter nå fokus på en nyoppdaget filmskatt etter Kåre Kivijärvi.

På sine nettsider forteller Nasjonalbiblioteket om da ni nyoppdagede svart-hvitt ruller med eksponert film etter Kåre Kivijärvi kom inn til Nasjonalbiblioteket vinteren 2012. Bildene var aldri blitt fremkalt.
Plutselig satt Nasjonalbibioteket på 60 år gamle filmer fra Norges første anerkjente fotokunstner, og de undret seg om disse kunne fremkalles og hva en i så fall ville finne på dem.
Nasjonalbiblioteket samarbeidet med Preus museum og fotokonservator Jens Gold for å finne ut av mysteriet. Det viste seg at de eldste filmene var cirka 50 – 60 år gamle og oppbevaringsforholdene var ikke kjent. Det var derfor vanskelig å si på forhånd hvordan resultatet ville bli.

Historiske hverdagssituasjoner og reisebilder
Etter en møysommelig prosess fikk en fremkalt de ni filmene, og resultatet ble omkring 90 opptak.
Nasjonalbiblioteket kan fortelle at en av filmene var i småbildeformat, et format Kivijärvi begynte å bruke omkring 1963. Filmen viser noen få opptak fra et fjellandskap og nærmere tidsangivelse er vanskelig å anslå. Videre forteller de at de resterende åtte filmene var i format 6×6 og stammer fra slutten av 1950-tallet. Noen av dem viser situasjoner som Kivijärvi fotograferte under besøk hos slektninger i Alta.
–Vi finner hverdagssituasjoner som hesjing, matspising, leking og sykling. To andre filmer er fra Kivijärvis reise i Bolzano i Nord-Italia, da han var student under Otto Steinert i Tyskland. Vi finner også noen naturstudier, forteller de nettsiden sin.

På nettsiden sin presenterer Nasjonalbiblioteket også et lite utvalg av disse fotografiene.

Ble radiodokumentar
NRKs journalist Ida Karina Gullvik fulgte prosessen i forbindelse med en radiodokumentar om Kivijärvi, og fra lørdag 5. september kl. 10.00 kan du høre radiodokumentaren om Kivijärvi på NRK P2