Kvenene i Porsanger stilte i flokk og følge under utstillingsåpningen på museet fredag 5. juli. (Foto: Arne Hauge)

 

Åpningen av utstillingen «Met olema ja tulema olemhaan/Vi er kommet for å bli» samlet folk inntil kun ståplasser var å oppdrive.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Arrangøren mente i ettertid at så mange som 80 mennesker var til stede under fredagens utstillingsåpning, men Ruijan Kaikus egen telling resulterte i nær 100 mennesker på det meste, inne i lokalene til museet i Lemmijoki, Lakselv. Langt større utstillingsåpninger har opplevd langt lavere publikumstall, og endatil var det helgestart og ferietid.

Vi er svært fornøyd med det gode oppmøtet. Utrolig bra, sier Riinakaisa Laitila, som på museets og utstillingens vegne tok de frammøtte trygt gjennom kveldens begivenheter. I god Porsanger-ånd var det for øvrig meget godt 3-kulturelt oppmøte; flest kvener, men også mange samer og nordmenn.

Utstillingsområdet og tilhørende kafé ligger slik at det var umulig å avbilde alt på en gang. Men det var mye folk alle veier, kan vi melde. (Foto: Arne Hauge)

Utstillingen Met olema ja tulema olemhaan presenterer 25 kväänit Porsangissa, kvener i Porsanger, samtlige av dem nært knyttet til kvensk språk og kultur. Samtidsdokumentasjonen består av portrettbilder, intervjuer, tekster og utstillingsfilmen «Kaunhiimat sanat – De vakreste ordene.» Under utstillingsåpningen fredag var det tid for å gi de involverte i prosjektet anerkjennelse for sin innsats, der Laitila  delte ut roser og utstillingskatalog til de 3 i prosjektgruppen samt de 25 kvenene som har stått fram og latt sine historier forevige. Utstillingens tittel er lånt fra Ruijan kväänit lemmijokilaiset/Norske kvener – Lakselv, som har den som sitt slagord: Met olema ja tulema olemhaan – Vi er kommet for å bli.

Les mer om prosjektet og folkene bak: Valgte å innfri ordførerens ønske

Dette var en gledens dag for museet, nå som vi endelig fikk komme ut med denne utstillingen. Vi har jobbet hele våren, og det ligger mye arbeid bak, sier Riinakaisa Laitila.

Nå ønsker vi å overrekke materialet også til Sannhetskommisjonen, dersom de er interessert.

Var den ideen til stede før arbeidet med prosjektet tok til?

Nei. Det begynte å komme kommentarer om dette under veis i prosjektet, sier Laitila, som på fredag fikk tommelen opp også fra NKFs representant, om at utstillingskatalogen burde overrekkes kommisjonen.

Etter taler og musikk fikk kaka gjennomgå, og praten gikk livlig rundt bordene. Folk var klare på at utstillingen representerer kvensk samtidsdokumentasjon på sitt ypperste, og at den definitivt bør oversendes kommisjonen.

Foruten kjeks og småkaker, kaffeost og kaffe, stilte arrangøren også med ei diger festkake. (Foto: Arne Hauge)

«Met olema ja tulema olemhaan» blir nå stående ved museet i Lakselv til ut september, deretter legger den ut på en turné som i prinsippet kan vare i årevis. Turnéprogrammet er ennå ikke fastsatt, så her er det bare å melde sin interesse, opplyses det fra museumshold. Rent fysisk er utstillingen også lett å ha med å gjøre; den består av 24 plakater, 1 film og ingen øvrige museumsgjenstander, slik at nær hvem som helst med litt albuerom kan få den på besøk. Laitila nevnte lokale kvenforeninger og biblioteker som mulige aktører for oppgaven.

Liv Annie Johansen, Egil Borch og Terje Aronsen i kaffeprat. På filmen ser vi Else Olsen. (Foto: Arne Hauge)

KVENSK FRAMTID: Også festkaka ga tydelig beskjed.