Aina Borch er ordfører i Porsanki. – Jeg ble rørt da jeg første gang så utstillingen, sier hun. (Foto: Arne Hauge)

 

Porsangers ordfører roser ildsjelenes innsats og betegner kvenenes gjenreisning av identitet og stolthet som et eksempel til etterfølgelse.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det var en stor glede å åpne utstillingen, og fantastisk å se engasjementet og kraften som nå gjenspeiler seg i samfunnet innen det kvenske, sier Porsangers ordfører Aina Borch.

Hun forteller at da hun var innom utstillingen «Met olema ja tulema olemhaan» om kvelden torsdag 4. juli, altså dagen før åpningen og idet siste hånd ble lagt på verket, ble hun rørt og fikk antydning til gåsehud. Anledningen var at ordføreren skulle besørge den offisielle åpningen.

Les mer her: Braksuksess for utstillingsåpning

– Jeg syns utstillingen ble utrolig fin. Et viktig prosjekt som virkelig viser mangfoldet, med historier som samlet gir et godt bilde av hvem kvenene er, sier hun, og minner om at selv om kvenene kommer i alle aldre, former og fasetter, med ulike interesser, behov og meninger, så har de likevel noe felles:

– En kjærlighet til historien, til kulturen og språket, sier hun.

Med stolthet i hjertet

– Språket er for mange tapt på grunn av fornorskningen, men jeg tenker at det likevel er håp, for språk kan læres. Og det som skjer nå, for eksempel med de kvenske språkreirene i barnehagene, er en fantastisk fortsettelse på det Terje Aronsen og alle de andre startet med for flere tiår siden.

Borch sier hun har tenkt mye på dem som sto på og gikk foran, de som kjempet kampen og viet livet til å fremme kvensk språk og kultur.

– Det er dem som gjør at vi kan stå her i dag, med stolthet i hjertene våre. Disse ildsjelene har inspirert andre til positiv identitetsbygging, og samtidig gitt et prakteksempel for andre kulturer på hvordan vi kan bygge identitet og stolthet, sier Borch, som gledelig nok også sier at hun i dag merker seg en økende stolthet også blant disse kvenske «veteranene.»

– Jeg tror denne nye stoltheten vokser ut fra en økende aksept fra andre, fra andres ønske om å lytte og lære, sier hun.

Kraften fra Porsanger
Til høsten skal utstillingen vandre videre, og Borch sier seg sikker på at her vil kraften fra Porsangers sterke kvener inspirere andre. Det kvenske språksenteret som åpner i Porsanger i neste måned, kommer også til å gi en ny giv med å bevare og utvikle kvensk språk og kultur, et arbeid ordføreren sier hun gleder seg til å følge.

– Det kvenske gir positive ringvirkninger for hele vår 3-kulturelle kommune, bekrefter hun.