De yngste kvenskeelvene ved Lakselv barneskole tok den kvenske BliMe-dansen på strak arm da de hadde «kvensk-dag» i Repokoski.  (Skjemdump video: Anneli Naukkarinen)

 

De yngste kvenskeelvene ved Lakselv barneskole heiv seg gladelig rundt da de ble bydd opp til kvendans.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Kvenskelevene fikk en titt i det gamle fjøset i Repokoski som er fra 1700-tallet. (Foto: Anneli Naukkarinen)

Nylig hadde kvensk- og finskelevene ved Lakselv skole en innholdsrik adventsaktivitet i Repokoski med blant annet grøt, dansing og  førjulsquiz.

– Hele 30 kvensk- og finskelever ble med til Repokoski hos Laila. Der sang vi finske og kvenske julesanger, spiste puuroo, hadde quiz, hilste på reinen Trille og hadde det «hauska ja soma», forteller Anneli Naukkarinen ved Porsanger kvenske språksenter. Hauska er det kvenske ordet for trivelig og hyggelig, mens soma er det samme som artig.

Samarbeider med skolen

Det kvenske språksenteret i Porsanger samarbeider med grunnskolen i Lakselv om blant annet språkverksteder.

– Som et supplement til undervisninga skal elevene få bruke språksenteret en gang i måneden, og vi skal ha språkverksted med ulike tema. Tanken er at vi skal gjøre det kvenske mer spennende. Denne gangen var vi altså i det gamle fjøset til Laila i Repokoski hvor vi blant annet sang kvenske julesanger, forteller Naukkarinen engasjert.

Barna var nysgjerrige på de rare gamle tingene som Laila Nilsen Johansen har samlet i privatmuseet i Repokoski. (Foto: Anneli Naukkarinen)

Alle kvenskelevene i Lakselv skal nå ha besøkt språksenteret.

– Vi ønsker å organisere flere turer og opplegg for elevene, og selvsagt inkluderer vi også finskelevene, forsikrer hun.

Dansing i snøen

Oppe i Repokoski ble de også tid til litt dansing, og flesteparten av elevene stilte mer enn villig opp til å danse en kvensk versjon av BliMe-dansen.

– Det var bare å spørre elevene om de ville bli med å danse, og de fleste ville det. Mange kunne også dansen fra før, og spesielt de yngste tok dansingen på blodig alvor. De var kjempeflinke, sier Anneli Naukkarinen.

Videoen med elevene fra Lakselv skal syes inn i en felles kvensk musikkvideoversjon av NRK Supers BliMe-dans «Mer enn god nok».