– Utrolig hyggelig med et slikt tilbud i førjulstiden, sier Marit Bjerkeng og Karin Simonsen. Torsdag 12. desember var de begge på Barila pub i Alta og fikk med seg professor emeritus Einar Niemi sitt foredrag om kvenene. (Foto: Arne Hauge)

 

Et sterkt foredrag til et svært engasjert publikum. Det er oppsummeringen etter at Einar Niemi fylte Barila pub til bristepunktet torsdag kveld.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Nederst i saken finner du en link til torsdagens live-opptak. Trykk på pila, så starter moroa.

Lokalet var stappfullt i dette samarbeidsprosjektet mellom Ruijan Kaiku og UiT Norges arktiske universitet, med nesten like mye folk som sto og fulgte med, som folk som hadde gleden av en sitteplass. I ettertid var det flere som kommenterte hvor stille forsamlingen var, noe folk mente hang sammen med interessefeltet til publikum, men i første rekke kvaliteten på forelesningen.

Tittelen var «Kvenenes historie på 100 minutter,» men publikum var heldige og fikk en drøss bonusminutter. To av dem som satte pris på det, var Marit Bjerkeng og Karin Simonsen. Begge var strålende fornøyd etter foredraget.

– Dette var et kjempeartig arrangement. Det er alltid like interessant å høre på Einar, sier Marit og Karin, som har vært borte i professoren før, blant annet i foredragssammenheng i «gamle dager.» Karin er i dag pensjonert bibliotekar, Marit er pensjonert russisklærer og ikke-pensjonert oversetter, og har selv forelest mye. Forelesninger venninnen har fått med seg noen av, og som hun gir de beste skussmål. Når det gjelder Einars foredrag, så var det både lærerikt og underholdende, sier de.

Fullt over alt på Barila da Einar Niemi fortalte om kvenene i fortid og nåtid. (Foto: Arne Hauge)

Einar er veldig strukturert og flink til å fortelle. Svært kunnskapsrik og kan formidle, samstemmer de om professorens innsats.

Til spørsmål om damene er kvener, svarer Simonsen ja, og at hun som så mange andre her nordpå er en skikkelig nordkalott-cocktail. Bjerkeng sier hun er en vanlig søring uten kjent kvensk innslag, men at faren hennes var svært opptatt av Finland.

– Han hadde blant annet mange finske skikompiser, så Finland hadde jeg med meg i oppveksten, sier hun.

Foredraget ble streamet, slik at det kan ses så ofte man vil, blant annet på youtube. Det syns Bjerkeng og Simonsen var smart.

– Det mer flott at man kan få sånne tilbud her i Alta, og at man i tillegg kan følge det hjemmefra hvis man ikke har tid til å delta, sier de.

Barila er langt i fra blant de største lokalene, noe damene fikk merke. Bare ei av dem var så heldige å få sitteplass, og sier at selv om lokalet er trivelig, så ble det i minste laget når man henter inn en foredragsholder av Niemis kaliber.

– Det var veldig trivelig og god stemning, et hyggelig sted, selv om det var for lite for et sånt arrangement, avrunder de.

Vi tar med at foredraget var et samarbeid mellom Ruijan Kaiku og UiT Norges arktiske universitet.