Fra en tidligere tornedalstur med slektsgransking for øyet. Her ser vi glade deltakere ved Mentyrantamonumentet i Pello. (Illustrasjonsforo: Alf E. Hansen)

 

Vil også du finne dine kvenske røtter? Kvensk samarbeidsgruppe inviterer til stort seminar, med fysisk oppmøte og mange gode råd til deg som ønsker å lete. 

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Året rundt skjer det mye av stor kvensk verdi i Vadsø, Vesisaari, men helgen 27. til 29. august i år må likevel sies å utmerke seg som særskilt begivenhetsrik. Den helgen åpner eller rettere sagt gjenåpner nemlig nye Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, som samme helg er lokaler også for seminaret «Kilder til kvenske røtter.»

Målet med dette seminaret er å motivere og inspirere folk til å lete etter sine kvenske røtter, noe som betyr at deltakerne også blir kjent med ulike måter å finne fram i kildematerialet. Bak seminaret står Kvensk samarbeidsgruppe, som i sin tur består av Norske kveners forbund og Slekt og Data. På forbundets hjemmeside kan vi lese at det var i 2015 at en formell samarbeidsavtale ble inngått, og at gruppa siden da har invitert folk med på to bussturer til Tornedalen, samt nå også seminarer. Fra innbydelsen kan vi lese:

«Seminaret starter på fredag med et uformelt samvær og det blir mulighet til å se utstillingen i det nyåpna museet.  Lørdag starter med et foredrag av Einar Niemi om kvener i Norge – hvor kom de fra, hvor bosatte de seg og hvordan gikk det med dem? Videre skal vi få innblikk i hva vi kan finne av informasjon i Interkommunalt arkiv i Finnmark og vi vil få presentert Finnmarks fylkesbiblioteks rikholdige arkiv av bilder, dokumenter og litteratur.»

Gruppa minner også om kildeverdien til Samuli Paulaharjus bok Folket ved Ishavet, gjort allment tilgjengelig via fjorårets utgivelse av den norske oversettelsen. I Finland, melder gruppa, finnes det et rikholdig arkiv etter Paulaharju, på seminaret vil folk få presentert hva som finnes, og hvordan man kan få tilgang til arkivet.

«Til slutt på lørdag vil det være en presentasjon av andre nyttige kilder til kvensk slektshistorie i Norge, Sverige og Finland. På søndag vil vi få omvisning på Tuomainengården med et kåseri om kvenske stedsnavn.  Og om noen ønsker det har vi satt av tid til slektsforskerkafé på museet der alle hjelper alle», meldes det.

For detaljert program og påmelding til en av de begrensete antall plassene, se her:

Kilder til kvenske røtter

For mer om selve museets satsing, les denne saken:

Åpner nye Ruija kvenmuseum