Ruija kvenmuseum i Vadsø. (Illustrasjon: Norconsult)

 

Åpningsdato for det nye kvenmuseet i Vadsø er satt. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Ruijan Kaiku kunne sommeren 2020 melde at et nytt kvensk/norskfinsk museum skulle etableres i Vadsø, etter at regjeringen i 2018 bevilget 43 millioner kroner fra Statsbudsjettet. Ombyggingen av det tidligere NRK-bygget var da i gang.

Danser Astrid Serine Hoel er en av to artister som vi nå vet skal bidra under åpningsarrangementet av museet. (Foto: Line Schibstad)

«Museet og utstillinga er tilegnet den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er i tillegg til å være lokalmuseum for Vadsø og bygdene rundt, ansvarsmuseum for kvensk/norskfinsk kultur og historie, og skal være et nasjonalt museum for kvener/norskfinner.»

26.august

På selveste Kvenfolkets dag kunne de i år annonsere at datoen for åpningen av det nye museet er klart. Åpningen blir 26. august 2021.

– Programmet begynner å ta form, og noen artister er allerede klare, sier avdelingsleder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Mia Krogh.

Avslører to artister

Det kommende museet benytter anledningen av Kvenfolkets dag, og annonser i en fersk pressemelding hva som skjer på åpningen.

– Vi benytter i anledning Kvenfolkets dag å slippe navnet på to av artistene som vil bidra under åpningsarrangementet: danser Astrid Serine Hoel og musiker Arve Henriksen. Tittel på åpninga er Tervettulemaa kothiin! som betyr Velkommen hjem!, hvormed vi ønsker kvenene/norskfinnene velkommen til sitt nye museum, et sted å føle seg hjemme og føle trygghet, stolthet og tilhørighet til den kvenske/norskfinske kulturen, og som kan bidra positivt til identitetsbygging.

Musiker Arve Henriksen vil også være en del av åpningssermonien. Foto: Julia Marie Naglestad

Henriksen har ganske nylig oppdaget eget opphav til det kvenske/norskfinske, og Hoel jobber blant annet med Kvääniteatteri mot deres første profersjonelle forestilling i 2022.

I tillegg til den offisielle åpningen 26. august, vil det være et fagseminar 27. august, og aktiviteter hele helgen.

Les også: Slik blir det nye kvenmuseet