Reidun Mellem var en av 100 kvinner på topplisten. Kuva: Liisa Koivulehto

 

Reidun Mellem hedret i en ny kampanje for å hedre kvinner i alle aldre. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

I et nytt konsept presenterer magasinet ALTSÅ kampanjen «100 under 100». Gjennom en spørreundersøkelse har magasinet kommet fram til unge norske kvinner kjenner på et større prestasjonspress enn eldre kvinner.

Målet med den nye kampanjen er å hedre kompetente kvinner i alle aldre.

– Denne undersøkelsen bekrefter det vi har sett over tid blant yngre, nemlig at de unge legger et stort press på seg selv for å oppnå noe i ung alder. Og særlig ser vi at det er jentene og kvinnene som kjenner på dette. Det er som om de glemmer at de har et helt liv på seg til å få gjort det de ønsker, sier sjefredaktør Ida Eliassen-Coker i magasinet.

Les mer om bakgrunnen for kampanjen her.

Reidun Mellem blant de 100

Blant de hundre kvinnene var altså den eminente kvenforkjemperen Reidun Mellem å finne.

– Reidun Mellem (90) er forfatter, og hun skriver elegant og brutalt om kvensk historie, læstadianisme og krigstiden med evakueringsdramaet i nord. Hun har også vært leder i Norske Kveners Forbund, Ruijan Kveeniliitto, i to perioder. Hun beskrives som en av de viktigste forkjemperne for kvener og en uslitelig lederskikkelse. Hun er også en av dem som står bak Kvendrakten, og den som sørget for at den ble inkludert i “bunads-bibelen”, skriver magasinet.

Blant Reidun finnes en rekke andre kjente og ukjente fjes i alle aldre, deriblant Birgit Skarstein, Mari Boine, Emma Ellingsen og Gro Harlem Brundtland.

Se hele listen her: 100 under 100