Ingeborg Arvola stilte på prisutdelingen i kvendrakt. (Skjermbilde fra NRK)

 

I konkurranse mellom 14 nominerte litterære verk var det en svensk forfatter som trakk det lengste strået.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det ble bare nesten for Ingeborg Arvola under tirsdagens prisutdeling på Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Hennes suksessroman fra 2021, «Kniven i ilden», vil i uoverskuelig framtid være et verk som var nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2023.

Les også: Nå skal det avgjøres: – Dette er kjempestort

Men det holdt altså ikke helt inn denne gangen.

Nye muligheter

Arvola, som hadde kledd seg opp i kvendrakten i anledning prisutdelingen, skal ha latt seg inspirere av historien til sin egen tipp-tippoldemor, Brita Caisa Seipajärvi, da romanen ble ført i penn. Såpass mye at blikket i romanen hele tiden er hos hovedpersonen i historien, som også heter Brita Caisa.

I 2022 vant Arvola den prestisjetunge Brageprisen for den samme romanen.

Les også: Kvensk litteratur til topps: Vant prestisjetung pris

Da Ruijan Kaiku intervjuet Arvola i forkant av Nordisk råds prisutdeling, og spurte hvor skuffet hun kom til å bli hvis det ikke holdt helt inn, svarte hun slik:

– Sikkert litt, særlig når man sitter der. Men det kan hende det bare blir et «pytt», og så dra hjem å jobbe videre. Dette skal jo tross alt bli en trilogi.

Den planlagte trilogien har fått den kvenske og norske tittelen «Ruijan Rannalla – Sanger fra Ishavet.»

Svensk vinner

Det var den svenske forfatteren, Joanna Rubin Dranger, som ble kronet som vinner av Nordisk råds litteraturpris 2023. Prisen fikk hun overrakt av Norges kulturminister, Lubna Jaffery.

Hun fikk prisen for det sjangeroverskridende verket «Ihågkom oss till liv», som blant annet handler om jødeforfølgelsene før og under andre verdenskrig i Tyskland, Polen, Litauen og Russland – men også til antisemittismen og unnfallenheten i de skandinaviske landene og de ødeleggende konsekvensene uviljen mot å hjelpe fikk der.

Boken følger, ifølge juryen, den jødiske bønnens ord om «å huske de døde til live», noe også forfatteren selv trakk fram i sin takketale.

Nordisk råds litteraturpris er det eldste av de nordiske prisene og har siden 1962 blitt delt ut til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske språkene.