Aldri en sommer uten Langfjorddagan. Her et bilde fra fjorårets fiskekonkurranse, holdt i fjordbotn i den typen sommervær vi drømmer om. (Arkivfoto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Pågår nå og resten av uka i kvenbygda vest i Finnmark.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I Alta kommune, få kilometer fra den tidligere fylkesgrensen mellom Troms og Finnmark, finner vi bygda Langfjordbotn. I mange år har de hver sommer arrangert sine langfjorddager, hvor de tradisjonelt har holdt på i minst ei uke i siste halvdel av juli. Så også i år, til tross for svært spesielle omstendigheter med statlige råd om sosial avstandtaking samt forsiktighet knyttet til ferie- og fritidsreiser.

De siste par årene har Langfjorddagan hatt mye kvensk å by på, blant annet med kvensk matlaging og kvenske artistbesøk. Vi antar at trenden er kommet for å bli, selv om årets program synes noe redusert også med hensyn til det kvenske/norskfinske. Forståelig nok, gitt situasjonen.

I dag mandag 20. juli er det familiedag med fiskekonkurranse på moloen. Den starter klokken 11, så her må du hive deg rundt hvis du vil være med. Mandag finner vi også noe med en viss relevans for kvener/norskfinner. Klokken 19 i kveld er det nemlig klart for en film om krigsveteranenes innsats for å forhindre Stalin i å erobre Finland. «Den nordiske krig,» heter filmen, den er finsk med svensk undertekst. Før filmen holdes det ei innledning ved Tor Reidar Boland, og visningen skjer på samfunnshuset i Langfjordbotn.

Også tirsdag 21. juli  står i krigsminnenes tegn. Da er det klart for vandring i det grønne på tufter fra krigen, også her med en innledning på samfunnshuset før turen starter. Etterpå er det åpen gård på Parken gård, hvor du kan hilse på dyrene og få med det ekte gårdsmiljø.

Onsdagen er også av det lærerike slaget, da det skal handle om nyttevekster, inkludert sanking av ville urter og økologisk dyrking. Foredraget er ved Tom Lien, han har 34 års erfaring med temaet.

Torsdag er det samisk middag fulgt av pub på bygdetunet, fredag byr på markedsdag utenfor samfunnshuset, og på lørdag er det konsert med Lars Bremnes. For å nevne noe fra programmet. Konserten er forresten allerede utsolgt, dersom vi skal tro hva arrangøren skriver på sosiale medier. Her er årets program:

Tradisjonen tro: Det ble Langfjorddagan likevel, også i det spesielle året 2020.