Slik er utsikten inn mot byen sommeren 2020. Og med kart og mobilkoder kan du få se hvordan det så ut på akkurat samme sted «i gamle dager» (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Med kart, mobilkoder og gode sko kan du bli kjent med Vadsø på en helt ny gammel måte.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Slik så byen fra Vadsøya ut i gamle dager. (Screenshot Digitaltmuseum)

På grunn av koronarestriksjoner og ombygging av Ruija kvenmuseum, går Varanger museum- avdeling Vadsø, nye veier for å vise publikum byen sin.

– Vi har laget et kart med mobilkoder slik at man kan få se bilder av byen slik den så ut før krigen samtidig som man ser hvordan det ser ut i dag, forteller Lisbeth Dragnes som jobber som formidler ved Ruija kvemuseum.

Hun oppfordrer publikum til å hente et utskrift av kartet og kodene fra museumsbutikken på Esbensengården, eller å laste det ned fra museets egne nettsider -og så ta seg en tur ut Vadsøs gater for å sammenligne byen før og nå.

– Med kartet kan du gå en tur i sentrum og studere bilder av hvordan akkurat den gata du står i, så ut før krigen. Det er også noen bilder av ødeleggelsene etter Storbombinga, forteller Dragnes.

Kartet er merket med punkter som fører til lenker med gamle foto av Vadsø sentrum, og med en smarttelefon finner du ganske enkelt bildet som hører til punktet der du står, og kan du sammenlign utsikten i den retningen som er oppgitt.

–Vi ønsker dere en god tur i sentrum og håper at det blir en tur for både å lære å kjenne Vadsøs gater før krigen, og for å reflektere over alt disse gatene har opplevd på den tiden som har gått fra bildene ble tatt og til i dag, sier formidleren.

Dersom du ikke har mulighet til å besøke Vadsø, kan du likevel via museets nettsider følge kartet digitalt og se de gamle bildene fra byen.

Linkene går til bilder som eies av Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Finnmark fylkesbibliotek og Nasjonalbiblioteket.

Vadsø sentrum sett fra øya , sommeren 2020. Foto: Heidi Nilima Monsen

Følger du linken på disse QR-kodene så får du se hvordan torget i VAdsø så ut før krigen. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

(Screenshot Digitaltmuseum)