Raymond Olufsen, for anledningen i lag med Lisbeth Dragnes. De to står sammen om radiosatsingen Qvæncasten. Olufsen og språksenteret han leder er for tiden i flyttemodus, de gleder seg til ny giv i nye Ruija Kvenmuseum. (Arkivfoto: Privat)

 

Også Raymond Olufsen er på vei inn i det nye kvenmuseet i Vadsø. Nå ser han fram til å drifte byens kvenske språksenter i mer synlige lokaler.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge

 

– Nå får vi nye flotte lokaler, med enda bedre mulighet til å drive undervisning. Og tilstelninger og arrangementer. Samlet håper vi at dette bidrar til å skape kvensk kultur, helst også en oppblomstring av kvensk kultur i Vadsø.

Det sier Raymond Olufsen, daglig leder for Vesisaaren kvääni kielisentteri. Han var hektisk opptatt med avviklingen av den årlige kvenfestivalen da vi pratet med ham. Som festivalsjef lå ansvaret på logistikken på ham – frakt av lydutstyr til de ulike konsertene er litt av en jobb – men Olufsen rakk likevel å få med seg en snipp av åpningen av Kväänifestivaali 2021. Herunder også åpningen av nye Ruija kvenmuseum.

Midlertidig

– Det var masse mennesker og vi hadde gledet oss stort til dette, bekrefter daglig leder, som aller først har som plan å komme i orden på sitt nye kontor. Olufsen og co har så vidt begynt å flytte inn ved det nye kvenmuseet, etter en midlertidig tilværelse i nokså bortgjemte korridorer på en gammel skole.

– I forhold til i den midlertidige løsningen mens museet var under oppussing, blir dette mye mer en arena hvor man får lov til å vise seg fram, sier daglig leder, han bekrefter å se fram til denne økte graden av synlighet.

Fellesprosjekt

– Økt synlighet vil hjelpe både på det kvenske kulturarbeidet og språkarbeidet, tilskynder han. Til spørsmål om hvordan språksenteret nå bedre kan utnytte sin nye beliggenhet, sier Olufsen dette:

– Her kan vi kjøre fellesprosjekter i lag med museet, og vi kan med større synlighet drive vårt eget språkarbeid. Vi skal både invitere inn folk og arrangere språkkurs og språkkafeer og fellestilstelninger, forutser han om det kvenske språksenterets videre drift utover høsten og vinteren.