Statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, klipper over snoren som så symbolsk er kveilet opp i en garnnål. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

– Velkommen hjem. Tervettulemaa koti.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Med de ordene avsluttet museumslederen Mia Krogh talen sin på gjenåpningen av museet.

Folk hadde reist fra langt og lengre enn langt for å få med seg gjenåpningen. Noe ingen så ut til å angre på.

– Vi har fått mye for pengene, talte ordfører Wenche Pedersen (AP), hun hadde på forhånd fått en sniktitt på utstillingen.

Avdelingsleder for Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum, Mia Krogh. (Arkivfoto: Arne Hauge)

Det ble åpnet med musikk fra Vadsø Mannsangforening, pop-artist Thea Thomassen med gitarist og produsent Vetle Østvehage, og jakobselv barnehage.

– Alle byer trenger et museum for å formidle historien om plassen, sa tidligere museumsdirektør for Vadsø Museum – Ruijan Kvenmuseum, Frans-Arne Stylegar, i en videohilsen før åpninga.

Da gjestene omsider kunne slippe til i museets nye installasjoner, ble de synlig positivt overrasket. Også avdelingsleder for museet – Mia Krogh, var imponert og stolt over det nye og moderne museet de sammen har fått i stand.

– Det er helt fantastisk. Nylaga innslag, alt er helt ferskt. Kulturen er levende, sa hun.

Også lokale var overrasket over at noe så moderne kunne finnes på en relativt liten plass som Vadsø. Museet har tatt vare på de gamle sin historie, og gjort det enkelt å formidle det til de yngre generasjonene via en teknologisk avansert utstilling.

– Det er absolutt moderne og fremoverrettet, sa Mia Krogh.

Del av utstillingen er interaktive skjermer for utdypning av gjenstander, og rett ved inngangsdøren ser man Vadsø prosjektert fra taket. Det ga et tredimensjonalt inntrykk over bordet som viser utviklingen av Vadsø gjennom historien. Nye Ruija kvenmuseum er vel verdt besøket, kan det konkluderes.

Tradisjon møter moderne i det nye Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum- (Foto: Sander Larsson Framnes)

Moderne teknologi skal gjøre det enklere å formidle historien til de yngre generasjonene. (Foto: Sander Larsson Framnes)