Hottitalo Yykeänperässä. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Dato for fredningsmarkering av kvengården i Storfjord kommune er satt.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det har lenge vært klart at Hottitalo/Hottigården i Yykeänperä/Skibotn skal fredes, dette med bakgrunn i Riksantikvarens fredningsstrategi for minoriteters kulturminner. Nå er også dato for fredningsmarkeringen satt. Den store begivenheten finner sted på selveste Kvenfolkets dag 16. mars.

Dette kunne leder i Skibotn kvenforening, Leif Bjørnar Seppola, bekrefte i en e-post til Ruijan Kaiku tidligere i februar.

«Vi planlegger fredningsfesten nå, og det blir den 16. mars fra klokken 13 til 15», opplyste Seppola.

Les også: Kvenfolkets dag 2023: Landsdekkende oversikt

Storfjord kommune vedtok 14. desember 2022 å støtte fylkeskommunens forslag til fredning av gården.

Kvensk byggeskikk

Ruijan Kaiku skrev i august at formålet med fredningen er å bevare gården som et kulturhistorisk og bygningshistorisk viktig eksempel på en gård oppført i kvensk byggeskikk i Nord-Troms og Skibotn. Den bevares som en komplett kvensk gård hvor det har vært drevet med fiske på sjøen, jord- og utmarksbruk.

Det er til sammen fem bygninger på gården som blir fredet: bolighuset, et naust, en utedo og to uthus, samt et område rundt bygningene.

Høytidelig

– Det blir en høytidelig fredningsmarkering 16. mars, og fylkeskommunen kommer tilbake med mer informasjon om markeringen. Det sier spesialrådgiver Marit Reiersen i Troms og Finnmark fylkeskommune i en kort kommentar.

Les også:

Hottigården klar for fredning