John-Kåre Hansen og Trine Strand ønsker å lage kvensk musikk sammen. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

I forrige uke startet John-Kåre Hansen og Trine Strand det de håper blir et blomstrende kvensk musikksamarbeid.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I lokalene til festivalen Alta Live sitter musiker John-Kåre Hansen og spiller på gitar, mens artist Trine Strand synger noen strofer prøvende ut i luften. Det er ikke mange minuttene siden de møttes, men de er allerede godt i gang med å skape noe som forhåpentligvis vil bli ny kvensk musikk.

– Hun viste meg en tekst og umiddelbart måtte jeg hente gitaren for å sette musikk til den. Det var akkurat som om jeg hørte musikken da jeg leste den, smiler den rutinerte musikeren fra Alta, mens han fortsetter å klimpre smilende på gitaren.

– Det var helt magisk å høre hvordan teksten min plutselig ble en sang, legger Trine Strand til.

Gustava-samarbeid

Utgangspunktet for Trines tur fra Balsfjord til Alta var å diskutere et musikalsk samarbeid med Hansen.

– Vi har fulgt med på hverandres musikkprosjekter de siste årene, og lenge tenkt at vi burde samarbeide. Nå håper jeg at han vil bli med meg til høstens kvenfestival i Vadsø når jeg skal framføre Gustava-forestillingen, sier hun.

– Det gleder jeg meg veldig til, supplerer John-Kåre.

Selv om de ikke har rukket å inngå en formell kontrakt, er begge klare på at de ønsker et samarbeid om kvensk musikk, også utover Gustava.

–Men blir det da et samarbeid, eller et kven-arbeid? vitser John-Kåre, før han legger til:

–Vi kan jo faktisk si at vi allerede er i gang. Det skjedde egentlig automatisk da hun ga meg den fine teksten sin. Da måtte jeg bare sette musikk til den, sier han.

Ny kvensk musikk

Målet er å skrive flere låter sammen, gjerne både med innflettet kvensk tekst og et lydbilde inspirert av mer tradisjonell kvensk musikk.

– Mitt ønske er å putte kvenske elementer inn i mine norske tekster, så nå diskuterer vi litt hvordan vi skal få det til, sier Trine.

John-Kåre har tidligere jobbet med å sette musikk til samiske tekster, blant annet gjennom bandet Ánnásuolo. Nå gleder han seg til å jobbe med det kvenske språket.

– Jeg syns det er veldig spennende å jobbe med språk og musikk, og høre hvordan ordene former seg sammen med melodien og klangen. I det siste har jeg satt meg mer inn i hvordan kvensk musikk høres ut, og har funnet stor glede i det litt melankolske mollstemte. Jeg elsker jo å jobbe i moll, og som min gode venn Petter pleier å si: «Det er i moll man blomstrer», og det kan man jo tolke på flere måter, ler ordkunstneren.

Trine har også vist han instrumentet kantelet for å gi han enda en pekepinn på tradisjonelt kvensk lydbilde.

– Nå må jeg enten lære meg å spille det instrumentet, eller prøve å gjenskape det på gitaren. Det blir spennende, sier han.