1. juni ble rapporten overlevert, og nå er det store forventinger til hvordan Stortinget følger den opp. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Gjennom rapporten kom det fram at språk forsvinner, og kultur blir borte: –  Generasjoner har lidd tap, men hele Norge har også tapt.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

1. juni ble sannhets- og forsoningskommisjonens rapport overlevert til Stortinget. I tiden opp mot offentliggjøringen, har mange i det kvenske, samiske og skogfinske samfunnet vært spente på hva som kommer fram av den, og hvordan Stortinget vil følge den opp. Vi har samlet noen foreløpige reaksjoner og tanker rundt rapporten.

Dagen har av flere blitt omtalt som historisk, og kartleggingen av statens systematiske overgrep og fornorskning av samer, kvener og skogfinner legger det viktige grunnlaget for videre forsoning av det norske samfunnet.

– Generasjoner har lidd tap, men hele Norge har også tapt, sa Dagfinn Høybråten under presentasjonen av rapporten.

Optimisme for arbeidet framover

Fokus på språk er noe som går igjen i alle folkegruppene, forteller Pia Lane til Ruijan Kaiku. Hun håper kvenene blir fornøyde med tiltakene som er foreslått av rapporten, hvor det blant annet kommer fram et forslag om å heve kvensk språk til nivå III. Det blir også uttrykt glede for «Norge Lytter» initiativet.

– Det jeg håper nå, er at majoritetssamfunnet også tar rapporten inn over seg, sier Lane til Ruijan Kaiku.

Les her: Foreslår veien mot nivå III for kvensk språk

Henrik Madsen, styremedlem i Kvenungdommen og Norske Kvener Vestland skriver i et innlegg i Bergens Avisen at rapporten gir en optimisme for arbeidet som skal gjøres framover, men at der likevel er en frykt for at rapporten ender opp med å bli lagt i en skuff.

– Dessverre er det en tendens til at om man ikke føler at man må gjøre noe, så vil man ikke gjøre noe, skriver Madsen.

Han, i likhet med flere, er klar på at nå er det staten sitt ansvar å følge opp rapporten og gjøre opp for den urett som er begått.

En historisk dag

Styremedlem i Tromsø Kvenforening Wenche-Lovise Larsen var på streaming av opplesningen i Tromsø kino, og forteller til iTromsø at det var en lærerik og engasjerende opplevelse. Som flere andre omtaler hun dagen som en stor hendelse for de folkegruppene som rapporten tar for seg.

– Det er nesten som en nasjonaldag, for det er så stort og så gjelder dette vår kultur og historie, sier Larsen.

Også Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) kjenner på dagen som historisk, og forteller til NRK at funnene i rapporten er kraftig kost.

– Hvor gode vi er til å beskytte urfolk, og våre minoriteter, er ett av de viktigste tegnene på om vi lever opp til pliktene og verdiene våre, forteller Gharahkhani til NRK.

Ingen lett jobb

Ruijan Kaiku snakket også med Bjørnar Moxnes, Stortingspolitiker og leder for partiet Rødt. Han brukte dagen til å takke alle 760 personer som har bidratt med sine historier til rapporten, og erkjenner at å få til en forsoning i samfunnet ikke blir en lett jobb, dette forteller han til Ruijan Kaiku.

– Vi har mange i våre rekker som jobber godt og grundig for å også løfte kvenens situasjon, rettigheter og kamp høyere på dagsorden, sier Moxnes.

Ler her: Moxnes: – Skal sette oss grundig inn i rapporten

Samlet sett framstår det at politikere, kvener og engasjerte samfunnsborgere er glade over at rapporten er overlevert og spente på hvor godt Stortinget blir å følge den opp. Det er en blanding av glede og sorg over det som fremkommer i rapporten og det er store forventinger knyttet til den.

– Det handler om oppfølging, sa Høybråten i sin tale til Stortinget.