Kåfjordkoret og KvääniÄänii slo sine pjalter sammen og gjorde flere fellesopptredner i anledning Kvenfolkets dag i Kåfjord. (Kuva: Torlaug Eriksen)

 

I Kåfjord feiret man kvenene med flaggheising, velkomsttale, kvenmonument, korsang, dagens tale og middag.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I Kåfjord ble Kvenfolkets dag markert over tre dager, med kulturskole-opplegg for barnehagene på torsdag, et bibliotek-opplegg for skoler på fredag og et tredelt og åpent program som hovedfeiring lørdag 16. mars. Det siste i regi av Kåfjord kvenforening, Kåfjord bibliotek og Kåfjord kommune.

Les også: Kvenfolkets dag tre dager til ende

Den offentlige markeringen på 16. mars startet med flaggheising ved rådhuset i Talosvankka/Olderdalen, der leder i Kvenpolitisk utvalg, Eva Torill Skogstad, ønsket velkommen.


Eva Torill Skogstad ønsket velkommen og Kåfjordkoret sang under flaggheisingen i Talosvankka/Olderdalen, der om lag 30 personer var møtt fram. (Kuvat: Arthur Kjelstrup-Olsen)

I velkomsttalen, som hun publiserte på egen facebookside samme dag, trakk hun fram de som står på for kvensaka i kommunen:

– Jeg er blitt inspirert av personer her i Kåfjord som viser et stort engasjement og iver i forhold til det kvenske, sa hun, og trakk blant annet fram Kåfjord kvenforening.

Skogstad sa at kvenforeninga i en årrekke har vært svært aktive og engasjerte for å fremme og ivareta alt som omhandler det kvenske.

Les også: Hun tror på å løfte kvenske saker politisk

– Vi er heldige som har slike ildsjeler i Kåfjord, som i årevis har stått på for å fremme og jobbe for det kvenske. Vit at dere har gjort og gjør en fremragende jobb. Måtte det gode arbeidet med å ivareta og synliggjøre det kvenske fortsette, sa Skogstad.

Besøkte monumentet

På vei mot Birtavarre, etter seansen ved rådhuset, var det lagt inn et stopp ved Kvenmonumentet i Numerovankka/Nommedalen. Her snakket Svein Arild Soleng om arbeidet med monumentet, som ble åpnet i fjor høst. Han sa blant annet at man ønsker å forskjønne området rundt ytterligere.

Les også: Kan ikke få takket ham nok

Også her bidro Kåfjordkoret med musikalske innslag.


Svein Arild Soleng (t.v) har vært primus motor for å få på plass kvenmonumentet i Numerovankka. I bildet til høyre ser vi Kåfjordkoret, som var på plass også her. (Kuvat: Torlaug Eriksen)

Ordfører: – Vårt opphav

Vel framme på Rødekorshuset i Pirttavaara/Birtavarre var det om lag 50 frammøtte. Ordfører Bernt Eirik Lyngstad (Ap) var en av disse, og han stod for «dagens tale.»

– Det er vår egen identitet, vår egen kulturarv, og vår egen bakgrunn og historie vi feirer og markere i dag. Det gjorde vi lite av for noen år tilbake. Da var det ukjent for mange å skulle ha en egen dag hvor vi kunne feire vårt kvenske opphav, innledet han.

– Men med tiden har Kåfjordsamfunnet, med bidrag fra lag og foreninger, politikere og enkeltpersoner, omfavnet den kvenske kulturen mer og mer, fortsatte ordføreren.

Kventun og språksenter

I talen trakk Lyngstad fram at det skjer mye spennende innen det kvenpolitiske i Kåfjord, blant annet at det er etablert en gruppe som jobber med å etablere et kventun, at kommunen har vedtatt utredning om etablering av kvensk språksenter, og det er nylig sendt inn politiske innspill til det videre arbeidet med Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.


Sananjohtaja Kaivuonon komuunissa, Bernt Eirik Lyngstad, onnitteli kaikkia kaivuonolaisia ja kiitteli kaikkia kväänin promotöörejä. (Kuva: Torlaug Eriksen)

– Vi jobber også kontinuerlig med ulike temaer, muligheter og utfordringer i kvenpolitisk utvalg. I tillegg så bidrar også en aktiv kvenforening inn i arbeidet med å fremme og synliggjøre vår kvenske kulturarv, sa han.

Eneste i landet

Lyngstad påpekte at det første møtet i Kvenpolitisk utvalg i Kåfjord ble holdt 13. oktober 2021.

– Det var også det første møtet i Norge for et kvenpolitisk utvalg. Og det er fortsatt, to og et halvt år etterpå, det eneste kvenpolitiske utvalget i Norge.

– Det skal vi for vår del virkelig være stolte over, at vi i Kåfjord ikke er redd for å gå foran. Samtidig bør vi også oppfordre andre kommuner til å sette kvenpolitikken inn i en naturlig og egen del av folkestyret. Det mener jeg er fornuftig og riktig å gjøre, sa ordføreren videre.

Sterk vilje

Lyngstad sa at han opplever en sterk og oppriktig vilje til å ikke glemme kåfjordingenes opphav flere generasjoner tilbake i tid, og nyttet høve til å takket alle som står på for å ivareta, fremme og synliggjøre det kvenske opphavet i kommunen.

– Det synes jeg er veldig fint å se. Det er også fint å kunne bidra som politiker og ordfører for å tilrettelegge for at alle i kommunen kan bli enda bedre kjent med vår egen identitet og historie, sa han.

Under arrangementet gjorde Kåfjordkoret og KvääniÄänii fellesopptredner. Sammen sang de blant annet «Hyvän illan», «Barndomsheimen», «Emma», «Min sang til Kåfjord» og «Var hälsad vackra Tornedal/Oi terve kaunis Tornionmaa.»

Dagen ble avsluttet med middag, kaffe og kaker.

Premissene satt

Tidligere kommunelege gjennom en årrekke og nåværende medlem av Kvenpolitisk utvalg, Arthur Kjelstrup-Olsen, sier til Ruijan Kaiku at det var en fantastisk dag, og mener premissene for årene framover ble satt:

– En utrolig bra markering fra klokken 10 til 16. Jeg regner med det blir slik hvert år framover. Det kvenske folket har begynt å reise seg, fastslår han.


Arthur Kjelstrup-Olsen mener grunnlaget for kommende års markeringer er lagt. Her fra møte i Kvenpolitisk utvalg 22. februar. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Han sier at de var heldige med været ved at man rakk å gjennomføre det som skulle skje utendørs før været senere på dagen slo seg helt vrang.

– Det var solgløtt og litt vind. Litt sånn «kvensk vær», sier Kjelstrup-Olsen, uten å utdype det noe nærmere.

Han er ikke kven selv, men sier at han synes det er en ære å være valgt inn i Kvenpolitisk utvalg.

– Og så er jeg stolt av å kjenne mange kvener, avslutter han.