Line Evensen er både kulturskolelærer med kvensk språkdusj som arbeidsfelt og styremedlem i Kaivuonon kveeniseura. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

I Kåfjord sørger kulturskolen, biblioteket og kvenforeninga for at Kvenfolkets dag markeres for både store og små.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I disse dager planlegges markeringer av Kvenfolkets dag (16. mars) rundt om i landet. I Kaivuono/Kåfjord legges det opp til et tredagers program i tilknytning til dagen.

Ruijan Kaiku har snakket med kulturskolelærer og styremedlem i Kåfjord kvenforening, Line Evensen, som i sin daglige jobb på kulturskolen blant annet har kvensk språkdusj i barnehagen på sin arbeidsplan:

– Torsdag den 14. mars har Kåfjord kulturskole invitert de tre barnehagene i kommunen til kultursenteret i Olderdalen for å ha et opplegg, sier Evensen.

Den påfølgende dagen, fredag 15. mars, er det Kåfjord bibliotek som er vertskap.

– Hit kommer Göran Lahti fra Tornedalen. Han skal være med på bokbussen og treffe skoleelever og ha et opplegg med dem, sier hun.

Lahti er daglig leder ved Nasjonalt språksenter for meänkieli i Sverige.


Göran Lahti, nummer to fra venstre, her sammen med kollegene ved Nasjonalt språksenter for meänkieli som har sine kontorer i Övertornio og Kiruna. (Kuva: Språkcentrum meänkieli/Institutet för språk och folkminnen)

Kaivuonon kveeniseura/Kåfjord kvenforening står i bresjen for det som skal skje på selve Kvenfolkets dag, lørdagen den 16. mars. Det blir en dag med tre ulike bolker:

– Først er det flaggheising ved rådhuset klokken 10, her blir det tale med Eva Torill Skogstad som er leder i Kvenpolitisk utvalg, i tillegg til at Kåfjordkoret synger, sier Evensen.

Fra Talosvankka/Olderdalen går ferden videre mot Pirttavaara/Birtavarre, med et stopp på veien:

– Klokken 11 blir det å skje noe ved kvenmonumentet i Nommedalen, der Svein Arild Soleng forteller om bakgrunnen for den, sier hun.

Av programmet framgår det at arrangørene tar et lite forbehold om været knyttet til denne programposten.

Den siste bolken, som er hovedarrangementet denne dagen, starter klokken 12 på Rødekorshuset i Pirttavaara/Birtavarre, opplyser Evensen.

– Leder i kvenforeninga ønsker velkommen, det blir tale ved ordfører, korsang av Kåfjordkoret og KvääniÄänii og Göran Lahti kommer for å snakke om språk og kultur i Tornedalen og gjøre et par sanger, og det blir barneaktiviteter. Dagen avsluttes med middag, kaffe og kake, sier Evensen.