På fjorårets Paaskimarked hadde Gro Eriksen (nummer to fra venstre) og Nordreisa husflidslag garnfarging på åpne flammer. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Paaskiviikko har tatt festivalens markedstradisjon tilbake. I juni blir det markedsdag, og interesserte utstillere bes allerede melde seg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I juni arrangeres Paaskiviikko for 18. året på rad i Nord-Troms, og i likhet med i fjor skal det også i år avholdes festivalmarked i Rässikäinen/Sørkjosen.

Dato for årets markedsdag er satt til lørdag 8. juni, dagen etter at Kvenseminaret 2024 har gått av stabelen på Hansinkenttä/Storslett. Markedet finner sted på Høeghvollen, like ved Kronebutikken og det ærverdige Sokkelvikhuset i Rässikäinen/Sørkjosen.

I den åpne invitasjonen omtaler arrangørene fjorårets markedsdag som en «suksess», og ønsker å gjenta dette.

I fjor kunne man, i tillegg til å ha salgsboder, skilte med plantefarging ved bålet, barneforestilling, framvisning av nye kvendrakter, levende musikk og foredrag om riukkulakki. Eventuelle programposter for årets dag er Ruijan Kaiku så langt ikke kjent med.


Inne i Sokkevikhuset kunne fjorårets gjester følge foredrag om den kvenske kvinnelua Riukkulakki. Fra venstre ser vi festivalsjef Annie Blomli, foredragsholder Svanhild Wilhelmsen og Hilde Skanke fra Kvensk institutt. Blant tilhørerne var Laila Lanes, Gunn Sundelin og Egil Sundelin. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Kårer beste stand

Allerede nå ønsker arrangørene potensielle utstillere velkommen til å sikre seg bodplass. Ifølge nevnte invitasjon ønsker man husflid og håndtverk, matprodukter, snurrepiperier og gjenbruk velkommen, og spesielt det som kan stemples «kvensk» eller  «lokalt.»


Hilde Marie Lund ved Reisa skinnprodukter legger til rette for stand med tilhørende fasiliteter. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

En standard standplass på 3×3 meter tilbys til den nette sum av 500 kroner, og for en hundrings ekstra får man også tilgang til strøm. Men her gjelder det å være rask, for det er begrenset antall strømuttak, meldes det fra arrangørhold.

Påmelding

For spørsmål eller påmelding, kontakt Reisa skinnprodukter ved Hilde Lund.

Enten per e-post (hilde.lund@reisasp.no) eller telefon (450 35 435).

Påmeldingsfrist: 24. mai. 

Strømkabel, salgsbord og eventuell salgstelt må utstillerne selv sørge for, men det loves tilgang til vann og toalett. Videre blir det premiering av beste stand.


Paaskiviikko 2023 hadde værgudene med seg. Folk kunne sitte ute og nye godværet. Her ser vi Merete Eidstø og Katriina Pedersen, og samtalen mellom store og små gikk her for seg på kvensk. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Tilbake til røttene

Da Paaskiviikko startet opp i 2007 var nærmest hele festivalen konsentrert om Høeghvollen, med marked som ett av hovedingrediensene, i god kvensk tradisjon.

Men da hovedarrangør Halti kvenkultursenter ble stiftet som et interkommunalt selskap i 2010 ble hele festivalen omorganisert, og spredt ut over de seks eierkommunene i form av «kvenske kulturdager i Nord-Troms.»


På markedsdagen i fjor viste Nordreisa husflidslag fram nye kvendrakter etter et sømkurs som var avsluttet våren 2023. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Noen år senere forsvant det tradisjonelle markedet fra festivalplakaten, før det i 2023 ble blåst liv i dette igjen, noe man åpenbart har sett verdien av.