Dette flagget er tegnet av det unge ekteparet Frédéric M. Lindboe og Bettina Gullhagen fra Oslo, og er valgt ut som skogfinnenes flagg. (Foto: Norsk skogfinsk museum)

 

Over 100 forslag ble vurdert og nå har juryen kåret vinneren.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Nå har også skogfinnenene, som i likhet med kvenene har status som nasjonal minoritet i Norge, valgt sitt eget flagg. Det melder Norsk skogfinsk museum på sine nettsider.

Kåret vinneren

Sommeren 2021 møttes elleve skogfinske organisasjoner, som spenner over store områder i Sverige og Norge, hvis mål var å fullføre prosessen med å utforme et eget skogfinsk flagg. Disse ga fem deltakere mandatet til å gjøre jobben.

Solør-Värmland Finnkulturforening, FINNSAM (Finnbygder i samverkan), Skogfinske interesser i Norge, Skogfinneforeningen og Förbundet Skogsfinska Intressen i Sverige utlyste en konkurranse som resulterte i over 100 innkomne forslag, og nå har juryen valgt ut en vinner, melder museet.

Vinner ble det unge ekteparet Frédéric M. Lindboe og Bettina Gullhagen fra Oslo. De karakteriserer seg selv som flaggentusiaster, og står blant annet bak nettsiden Flaggmannen.no.

Farge og form

Farge og form er ikke tilfeldig, skriver museet, men speiler de skogfinske tradisjonene:

Den grønne fargen beskriver skogens betydning for skogfinnenes svedjebrukskultur. Det gule står for svedjerugen. Rødfargen symboliserer ild og det hellige treet rogn. En farge som sammen med svart også finnes i flaggene til Savolaks og Tavastland. Det sorte er for sotet etter svedjingen og røykstuenes, røykbadstuenes og rienes sotete vegger. Det svarte feltets form er et gammelt symbol for fruktbarhet, brukt i den skogfinske kulturen.